Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
1 litr
3 sztuki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę ugotuj do miękkości. Jagnięcinę zmiel w maszynce, czosnek posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a szpinak w cienkie paseczki.
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż mięso – smaż do momentu odparowania wody. Zdejmij mięso na bok, a następnie przesmaż cebulę i czosnek.
Krok 3
Dodaj z powrotem mięso, przyprawy Knorr – imbir oraz kmin rzymski i smaż chwilę razem.
Krok 4
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pastę Harrisa. Całość zalej litrem wody dodaj kostki rosołowe, gotuj 15 minut.
Krok 5
Po tym czasie dodaj szpinak oraz ciecierzycę i gotuj jeszcze 10 minut.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tej zupy będzie makaron – wsyp go do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania i gotuj do miękkości.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa tunezyjska z jagnięciną
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, przyda Ci się duży apetyt na wiedzę i nowe smaki. Kuchnia tunezyjska zaskakuje nie tylko pikantnymi potrawami, ale wpływami różnych regionów! Różnorodność to słowo, które ją w pełni opisuje. Zupa tunezyjska z jagnięciną – sięgnij po ten przepis i do dzieła!
Dla kogo? Dla poszukiwaczy kulinarnych wrażeń. Należysz do tej grupy?
Na jaką okazję? Zaskocz swoich domowników. Kto powiedział, że pożywny obiad składa się tylko z pomidorowej i kotleta schabowego? Koniec z nudą! Pokaż swojej rodzinie nowe smaki z najodleglejszych zakątków świata!
Dla urozmaicenia: Zupa tunezyjska może być podana z makaronem. Dzięki niemu stanie się ona jeszcze bardziej sycąca!
Czy wiesz, że? Kuchnia tunezyjska to mieszanka kuchni arabskiej, tureckiej, francuskiej i włoskiej. Wykorzystuje się w niej: świeże ryby, owoce morza, kuskus, warzywa, pastę harissa i mięsa takie jak jagnięcina i cielęcina. Ze względu na to, że łączy ona smaki pochodzące z różnych regionów, kuchnię tą można określić mianem fusion.