Zupa tunezyjska z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

3 sztuki

1 garść

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę ugotuj do miękkości. Jagnięcinę zmiel w maszynce, czosnek posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a szpinak w cienkie paseczki.

Zupa tunezyjska z jagnięciną - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż mięso – smaż do momentu odparowania wody. Zdejmij mięso na bok, a następnie przesmaż cebulę i czosnek.

Zupa tunezyjska z jagnięciną - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem mięso, przyprawy Knorr – imbir oraz kmin rzymski i smaż chwilę razem.

Zupa tunezyjska z jagnięciną - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pastę Harrisa. Całość zalej bulionem i gotuj 15 minut.

Zupa tunezyjska z jagnięciną - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj szpinak oraz ciecierzycę i gotuj jeszcze 10 minut.

Zupa tunezyjska z jagnięciną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tej zupy będzie makaron – wsyp go do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania i gotuj do miękkości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa tunezyjska z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa tunezyjska z jagnięcinąZupa tunezyjska z jagnięciną

Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, przyda Ci się duży apetyt na wiedzę i nowe smaki. Kuchnia tunezyjska zaskakuje nie tylko pikantnymi potrawami, ale wpływami różnych regionów! Różnorodność to słowo, które ją w pełni opisuje. Zupa tunezyjska z jagnięciną – sięgnij po ten przepis i do dzieła!

Dla kogo? Dla poszukiwaczy kulinarnych wrażeń. Należysz do tej grupy?

Na jaką okazję? Zaskocz swoich domowników. Kto powiedział, że pożywny obiad składa się tylko z pomidorowej i kotleta schabowego? Koniec z nudą! Pokaż swojej rodzinie nowe smaki z najodleglejszych zakątków świata!

Dla urozmaicenia: Zupa tunezyjska może być podana z makaronem. Dzięki niemu stanie się ona jeszcze bardziej sycąca!

Czy wiesz, że? Kuchnia tunezyjska to mieszanka kuchni arabskiej, tureckiej, francuskiej i włoskiej. Wykorzystuje się w niej: świeże ryby, owoce morza, kuskus, warzywa, pastę harissa i mięsa takie jak jagnięcina i cielęcina. Ze względu na to, że łączy ona smaki pochodzące z różnych regionów, kuchnię tą można określić mianem fusion.