Zupa borowikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa borowikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

50 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 dekagramy

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki bulionowej Knorr przygotuj wywar.

Zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój w paski. Następnie usmaż. Jeśli używasz mrożonych, lekko je rozmroź.

Zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj wrzący wywar. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy.

Zupa borowikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Kremową zupę borowikową Knorr według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj kilka minut.

Zupa borowikowa - Krok 4

Krok 5

Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. Połącz żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka, dopraw do smaku. Zupę borowikową podawaj z jajkami i posypaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

18

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.10.2024

    Pycha, dzisiaj gotowałam zupę bo byłam na grzybach. Dodatkowo dodałam ziemniaki bo lubię tak trochę po poznańsku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech

    Wojciech , 09.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Biela

    Bogumila Biela , 22.12.2011

    No zupa grzybowa obowiazkowo musi byc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szyszka-Fereniec

    Agnieszka Szyszka-Fereniec , 20.12.2011

    yummy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Petynka

    Justyna Petynka , 14.12.2011

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Anna

    Agata Anna , 13.12.2011

    uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Mochnacka

    Natalia Mochnacka , 13.12.2011

    uwielbiam.. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pyrka

    Marzena Pyrka , 13.12.2011

    jaaa tez lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kowalik

    Małgorzata Kowalik , 13.12.2011

    Baaaaardzo lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 13.12.2011

    JAKI rydz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celia Ruba

    Celia Ruba , 13.12.2011

    Ja szalenie lugie rydze a pani? Znana piosenka " rody,rody rydz"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 13.12.2011

    A ja gotuje krupnik:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik , 13.12.2011

    ja wlasnie gotuje grzybowa... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jankowska

    Kamila Jankowska , 13.12.2011

    Zjadlabym, ale taka prawdziwa, bez kostek i sztucznych zupek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pawłowska

    Bożena Pawłowska , 13.12.2011

    ulubiona moja i męża pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Biasrosrucka

    Izabela Biasrosrucka , 13.12.2011

    jaaammmiiii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rappe

    Roma Rappe , 13.12.2011

    PYSZNOŚCI !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rączka

    Maria Rączka , 13.12.2011

    jest pyszna moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa chlebowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowaZupa borowikowa

Zupa borowikowa jest tak gęsta i wyrazista, że sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie obiadowe, ale i samodzielna potrawa. Przygotowuje się ją z grzybów świeżych lub suszonych. Podsmażane zyskują jeszcze bardziej intensywny smak. Łączy się je z bulionem, śmietaną oraz mąką i przyprawami. Przywołującą aromaty sezonu grzybowego zupę serwuje się z pokrojonym w ćwiartki gotowanym jajkiem, a także posypaną natką pietruszki. Będzie się również świetnie komponowała z gotowanymi ziemniakami, makaronem typu łazanki lub groszkiem ptysiowym. Dobrą propozycją jest podanie jej z grillowaną bagietką lub posypanie dania ziołowymi grzankami. Zupa borowikowa będzie też apetycznie wyglądała, jeśli podasz ją z kleksem śmietany udekorowanym kilkoma liśćmi rukoli. Dzięki tego dodatkowi zyska łagodny, kremowy akcent. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z mrożonych grzybów. Przygotuj tę jesienną zupę, która sprawdzi się również poza sezonem. W przepisie znajdziesz informację, jak ją przyrządzić krok po kroku.