Zupa borowikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

50 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 dekagramy

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki bulionowej Knorr przygotuj wywar.

Zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój w paski. Następnie usmaż. Jeśli używasz mrożonych, lekko je rozmroź.

Zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj wrzący wywar. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy.

Zupa borowikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Kremową zupę borowikową Knorr według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj kilka minut.

Zupa borowikowa - Krok 4

Krok 5

Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. Połącz żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka, dopraw do smaku. Zupę borowikową podawaj z jajkami i posypaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

17

Opinie o przepisie

  • Wojciech

    Wojciech , 09.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Biela

    Bogumila Biela , 22.12.2011

    No zupa grzybowa obowiazkowo musi byc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szyszka-Fereniec

    Agnieszka Szyszka-Fereniec , 20.12.2011

    yummy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Petynka

    Justyna Petynka , 14.12.2011

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Anna

    Agata Anna , 13.12.2011

    uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Mochnacka

    Natalia Mochnacka , 13.12.2011

    uwielbiam.. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pyrka

    Marzena Pyrka , 13.12.2011

    jaaa tez lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kowalik

    Małgorzata Kowalik , 13.12.2011

    Baaaaardzo lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 13.12.2011

    JAKI rydz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celia Ruba

    Celia Ruba , 13.12.2011

    Ja szalenie lugie rydze a pani? Znana piosenka " rody,rody rydz"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 13.12.2011

    A ja gotuje krupnik:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik , 13.12.2011

    ja wlasnie gotuje grzybowa... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jankowska

    Kamila Jankowska , 13.12.2011

    Zjadlabym, ale taka prawdziwa, bez kostek i sztucznych zupek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pawłowska

    Bożena Pawłowska , 13.12.2011

    ulubiona moja i męża pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Biasrosrucka

    Izabela Biasrosrucka , 13.12.2011

    jaaammmiiii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rappe

    Roma Rappe , 13.12.2011

    PYSZNOŚCI !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rączka

    Maria Rączka , 13.12.2011

    jest pyszna moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowaZupa borowikowa

Zupa borowikowa jest tak gęsta i wyrazista, że sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie obiadowe, ale i samodzielna potrawa. Przygotowuje się ją z grzybów świeżych lub suszonych. Podsmażane zyskują jeszcze bardziej intensywny smak. Łączy się je z bulionem, śmietaną oraz mąką i przyprawami. Przywołującą aromaty sezonu grzybowego zupę serwuje się z pokrojonym w ćwiartki gotowanym jajkiem, a także posypaną natką pietruszki. Będzie się również świetnie komponowała z gotowanymi ziemniakami, makaronem typu łazanki lub groszkiem ptysiowym. Dobrą propozycją jest podanie jej z grillowaną bagietką lub posypanie dania ziołowymi grzankami. Zupa borowikowa będzie też apetycznie wyglądała, jeśli podasz ją z kleksem śmietany udekorowanym kilkoma liśćmi rukoli. Dzięki tego dodatkowi zyska łagodny, kremowy akcent. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z mrożonych grzybów. Przygotuj tę jesienną zupę, która sprawdzi się również poza sezonem. W przepisie znajdziesz informację, jak ją przyrządzić krok po kroku.