Zupa borowikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

256 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

0

1.5 litra

2 dekagramy

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki bulionowej Knorr przygotuj wywar.

Zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój w paski. Następnie usmaż. Jeśli używasz mrożonych, lekko je rozmroź.

Zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj wrzący wywar. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy.

Zupa borowikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Kremową zupę borowikową Knorr według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj kilka minut.

Zupa borowikowa - Krok 4

Krok 5

Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. Połącz żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka, dopraw do smaku. Zupę borowikową podawaj z jajkami i posypaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Wojciech

    Wojciech

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Biela

    Bogumila Biela

    No zupa grzybowa obowiazkowo musi byc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szyszka-Fereniec

    Agnieszka Szyszka-Fereniec

    yummy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Petynka

    Justyna Petynka

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Anna

    Agata Anna

    uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Mochnacka

    Natalia Mochnacka

    uwielbiam.. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pyrka

    Marzena Pyrka

    jaaa tez lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kowalik

    Małgorzata Kowalik

    Baaaaardzo lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle

    JAKI rydz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celia Ruba

    Celia Ruba

    Ja szalenie lugie rydze a pani? Znana piosenka " rody,rody rydz"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk

    A ja gotuje krupnik:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik

    ja wlasnie gotuje grzybowa... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jankowska

    Kamila Jankowska

    Zjadlabym, ale taka prawdziwa, bez kostek i sztucznych zupek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pawłowska

    Bożena Pawłowska

    ulubiona moja i męża pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Biasrosrucka

    Izabela Biasrosrucka

    jaaammmiiii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rappe

    Roma Rappe

    PYSZNOŚCI !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rączka

    Maria Rączka

    jest pyszna moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowaZupa borowikowa

Zupa borowikowa jest tak gęsta i wyrazista, że sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie obiadowe, ale i samodzielna potrawa. Przygotowuje się ją z grzybów świeżych lub suszonych. Podsmażane zyskują jeszcze bardziej intensywny smak. Łączy się je z bulionem, śmietaną oraz mąką i przyprawami. Przywołującą aromaty sezonu grzybowego zupę serwuje się z pokrojonym w ćwiartki gotowanym jajkiem, a także posypaną natką pietruszki. Będzie się również świetnie komponowała z gotowanymi ziemniakami, makaronem typu łazanki lub groszkiem ptysiowym. Dobrą propozycją jest podanie jej z grillowaną bagietką lub posypanie dania ziołowymi grzankami. Zupa borowikowa będzie też apetycznie wyglądała, jeśli podasz ją z kleksem śmietany udekorowanym kilkoma liśćmi rukoli. Dzięki tego dodatkowi zyska łagodny, kremowy akcent. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z mrożonych grzybów. Przygotuj tę jesienną zupę, która sprawdzi się również poza sezonem. W przepisie znajdziesz informację, jak ją przyrządzić krok po kroku.