
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest gęsta, solidna i pikantna, absolutnie idealna na nieco
Krok 2
chłodniejsze dni.
Krok 3
Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć kostkę bulionową i gotuj jeszcze
Krok 4
około minuty. Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż
Krok 5
na oliwie (po 2-3 minuty z każdej strony). Pamiętaj, że mięso
Krok 6
powinno być rumiane tylko od zewnątrz, a w środku surowe.
Krok 7
Obsmażone mięso przełóż na talerzyk, a na tłuszczu
Krok 8
ze smażenia zeszklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż,
Krok 9
mieszając (2 minuty). Wlej bulion i sok pomidorowy,
Krok 10
wymieszaj i zagotuj na mocnym ogniu. Włóż pokrojonego
Krok 11
w małą kostkę kurczaka, chili i kukurydzę, gotuj, aż zupa
Krok 12
nieco zgęstnieje. Posól do smaku, zmniejsz ogień,
Krok 13
wsyp kolendrę i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























