
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest gęsta, solidna i pikantna, absolutnie idealna na nieco
Krok 2
chłodniejsze dni.
Krok 3
Zagotuj 1,5 l wody, wrzuć kostkę bulionową i gotuj jeszcze
Krok 4
około minuty. Mięso oprósz solą i pieprzem, obsmaż
Krok 5
na oliwie (po 2-3 minuty z każdej strony). Pamiętaj, że mięso
Krok 6
powinno być rumiane tylko od zewnątrz, a w środku surowe.
Krok 7
Obsmażone mięso przełóż na talerzyk, a na tłuszczu
Krok 8
ze smażenia zeszklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż,
Krok 9
mieszając (2 minuty). Wlej bulion i sok pomidorowy,
Krok 10
wymieszaj i zagotuj na mocnym ogniu. Włóż pokrojonego
Krok 11
w małą kostkę kurczaka, chili i kukurydzę, gotuj, aż zupa
Krok 12
nieco zgęstnieje. Posól do smaku, zmniejsz ogień,
Krok 13
wsyp kolendrę i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej