
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi, cebulę oraz obranego z włókien selera pokrój w niedużą kostkę.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz seler, dodaj koncentrat oraz przyprawy – smaż chwilę razem.
Krok 3
Następnie dodaj pokrojone mięso, ciecierzycę, posiekane zioła, wlej przecier pomidorowy oraz 600 ml wrzącej wody.
Krok 4
Wszystko razem wymieszaj, dodaj Bulionetki Knorr i zagotuj. Garnek przykryj – zmniejsz ogień i gotuj zupę 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre przyprawy, możesz do zupy dodać odrobinę chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa harira
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich krajach. Ma wiele odmian, różniących się od siebie dodatkami i stopniem wyrazistości. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, a w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz łodygę selera naciowego i podsmaż je na oliwie, tak aby się delikatnie zaszkliły. Dodaj koncentrat pomidorowy. Aby zupa harira nabrała orientalnego smaku, dopraw ją korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon i imbir w proszku, które dodatkowo wzbogacą jej aromat. Następnie przełóż do garnka pokrojone mięso z kurczaka, ciecierzycę z puszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej wrzącą woda. Na samym końcu dodaj bulion drobiowy, wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Harira dobrze smakuje posypana świeżą kolendrą albo pietruszką, dodatkowo możesz podać ją z bagietką ziołową podgrzaną w piekarniku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz urozmaicić swoje codzienne obiady. Życzymy smacznego!