
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi, cebulę oraz obranego z włókien selera pokrój w niedużą kostkę.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz seler, dodaj koncentrat oraz przyprawy – smaż chwilę razem.
Krok 3
Następnie dodaj pokrojone mięso, ciecierzycę, posiekane zioła, wlej przecier pomidorowy oraz 600 ml wrzącej wody.
Krok 4
Wszystko razem wymieszaj, dodaj Bulionetki Knorr i zagotuj. Garnek przykryj – zmniejsz ogień i gotuj zupę 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre przyprawy, możesz do zupy dodać odrobinę chilli.
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa harira
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich krajach. Ma wiele odmian, różniących się od siebie dodatkami i stopniem wyrazistości. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, a w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz łodygę selera naciowego i podsmaż je na oliwie, tak aby się delikatnie zaszkliły. Dodaj koncentrat pomidorowy. Aby zupa harira nabrała orientalnego smaku, dopraw ją korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon i imbir w proszku, które dodatkowo wzbogacą jej aromat. Następnie przełóż do garnka pokrojone mięso z kurczaka, ciecierzycę z puszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej wrzącą woda. Na samym końcu dodaj bulion drobiowy, wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Harira dobrze smakuje posypana świeżą kolendrą albo pietruszką, dodatkowo możesz podać ją z bagietką ziołową podgrzaną w piekarniku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz urozmaicić swoje codzienne obiady. Życzymy smacznego!



































