Zupa harira z kurczakiem i z kolendrą: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa harira

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
1123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi, cebulę oraz obranego z włókien selera pokrój w niedużą kostkę.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz seler, dodaj koncentrat oraz przyprawy – smaż chwilę razem.

Krok 3

Następnie dodaj pokrojone mięso, ciecierzycę, posiekane zioła, wlej przecier pomidorowy oraz 600 ml wrzącej wody.

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj, dodaj Bulionetki Knorr i zagotuj. Garnek przykryj – zmniejsz ogień i gotuj zupę 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre przyprawy, możesz do zupy dodać odrobinę chilli.

6

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 24.08.2020

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igus Igus

    Igus Igus , 15.08.2020

    Super ale dla mnie bez kolendry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 05.11.2019

    Jest super goot

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa najder

    teresa najder , 22.10.2017

    myślę że chodzi o to aby nie wyszedł z tego taki rosołek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa najder

    teresa najder , 22.10.2017

    zrobiłam ,przepyszna zupka .Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 02.03.2016

    pierś z kurczaka ugotowana i jeszcze ją potem gotować w zupie 30 min?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa hariraZupa harira

Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich krajach. Ma wiele odmian, różniących się od siebie dodatkami i stopniem wyrazistości. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, a w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz łodygę selera naciowego i podsmaż je na oliwie, tak aby się delikatnie zaszkliły. Dodaj koncentrat pomidorowy. Aby zupa harira nabrała orientalnego smaku, dopraw ją korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon i imbir w proszku, które dodatkowo wzbogacą jej aromat. Następnie przełóż do garnka pokrojone mięso z kurczaka, ciecierzycę z puszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej wrzącą woda. Na samym końcu dodaj bulion drobiowy, wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Harira dobrze smakuje posypana świeżą kolendrą albo pietruszką, dodatkowo możesz podać ją z bagietką ziołową podgrzaną w piekarniku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz urozmaicić swoje codzienne obiady. Życzymy smacznego!