Kremowa zupa paprykowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa paprykowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

1307 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

825 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa, aż będą rumiane.

Krok 3

Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i również chwilę go podsmaż.

Krok 4

Zupę gulaszową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z warzywami. Całość gotuj powoli około 10 minut.

Krok 5

Zupę zmiksuj. Aby pozbyć się nieprzyjemnych skórek z papryki, możesz krem przetrzeć przez drobne sitko.

Krok 6

Kremową zupę z papryki przelej na talerz i posyp listkami kolendry. Natychmiast podawaj.

5

Opinie o przepisie

  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 29.04.2019

    Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo szybko się przygotowuje, i co najważniejsze, bardzo smaczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Krupka

    Dominika Krupka , 05.03.2017

    Szybka i smaczna, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystyna Od K

    krystyna Od K , 23.12.2016

    jak sie dlugo blenduje, to nie trzeba przecierac. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Weronika

    Łucja Weronika , 28.05.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donata Trybel

    Donata Trybel , 19.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa paprykowa   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa paprykowa  Kremowa zupa paprykowa

Wśród przygotowywanych przez Ciebie kremowych zup powinna pojawić się paprykowa. To wyborna propozycja na lato, gdy stragany obfitują w świeże warzywa. Do jej przygotowania wykorzystaj czerwoną, dojrzałą paprykę, która będzie słodka, a ponadto nada daniu wyrazisty kolor. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobne kawałki i podsmaż z posiekaną cebulą. Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj do nich koncentrat pomidorowy, a całość zapraw węgierską zupą gulaszową o wyrazistym smaku i zapachu. Aby danie miało gęstą i kremową konsystencję, warzywa zmiksuj. Dodatkowo zupę możesz również przetrzeć przez drobne sito – pozbędziesz się w ten sposób skórek z papryki. Kremową zupę paprykową podawaj na ciepło, dekorując ją posiekanym koperkiem lub liśćmi kolendry. Apetycznie będzie się prezentować również z kleksem śmietany. Jako dodatek do tej potrawy zaserwuj np. grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź wyborną kremową zupę paprykową. Miłego gotowania.