Zupa piwna z Dortmundu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa piwna z Dortmundu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 szklanki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1

4 sztuki

1 litr

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cytrynę w ćwiartki. Natrzyj kawałki cytryny kostkami cukru.

Krok 2

W średniej co do wielkości garnku zagotuj piwo, dodaj goździki, cynamon i cukier. Dodaj szczyptę soli.

Krok 3

W kubku wymieszaj dokładnie mąkę z 0,2 szklanki wody. Wlej do piwa aby go zagęścić.

Krok 4

Po zgęstnieniu zupy, zmniejsz ogień i wbij 4 żółtka.

Krok 5

Białka z jajek ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru.

Krok 6

Zagotuj wodę w garnku i umieszczaj po jednej łyżce białka aż do jego ścięcia.

Krok 7

Gdy ”kluski” będą gotowe, wyciągnij je specjalną łyżką z dziurkami aby obciekły z wody.

Krok 8

Z zupy piwnej wyłów goździki i cynamon i nalewaj na talerz. Na wierzch każdego talerza ułóż po 4 ”kluski” i posyp szczyptą cynamonu dla smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa piwna z Dortmundu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej