
Składniki
0.2 szklanki
8 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
1
4 sztuki
1 litr
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cytrynę w ćwiartki. Natrzyj kawałki cytryny kostkami cukru.
Krok 2
W średniej co do wielkości garnku zagotuj piwo, dodaj goździki, cynamon i cukier. Dodaj szczyptę soli.
Krok 3
W kubku wymieszaj dokładnie mąkę z 0,2 szklanki wody. Wlej do piwa aby go zagęścić.
Krok 4
Po zgęstnieniu zupy, zmniejsz ogień i wbij 4 żółtka.
Krok 5
Białka z jajek ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru.
Krok 6
Zagotuj wodę w garnku i umieszczaj po jednej łyżce białka aż do jego ścięcia.
Krok 7
Gdy ”kluski” będą gotowe, wyciągnij je specjalną łyżką z dziurkami aby obciekły z wody.
Krok 8
Z zupy piwnej wyłów goździki i cynamon i nalewaj na talerz. Na wierzch każdego talerza ułóż po 4 ”kluski” i posyp szczyptą cynamonu dla smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej