Zupa piwna z Dortmundu

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 litr

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

0.2 szklanki

1

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cytrynę w ćwiartki. Natrzyj kawałki cytryny kostkami cukru.

Krok 1

W średniej co do wielkości garnku zagotuj piwo, dodaj goździki, cynamon i cukier. Dodaj szczyptę soli.

Krok 1

W kubku wymieszaj dokładnie mąkę z 0,2 szklanki wody. Wlej do piwa aby go zagęścić.

Krok 1

Po zgęstnieniu zupy, zmniejsz ogień i wbij 4 żółtka.

Krok 1

Białka z jajek ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru.

Krok 1

Zagotuj wodę w garnku i umieszczaj po jednej łyżce białka aż do jego ścięcia.

Krok 1

Gdy ”kluski” będą gotowe, wyciągnij je specjalną łyżką z dziurkami aby obciekły z wody.

Krok 1

Z zupy piwnej wyłów goździki i cynamon i nalewaj na talerz. Na wierzch każdego talerza ułóż po 4 ”kluski” i posyp szczyptą cynamonu dla smaku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej