Rosół z pierogami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z pierogami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 łyżka

80 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

80 gramów

5 sztuk

100 mililitrów

2 sztuki

300 gramów

5 sztuk

200 gramów

60 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cebulę na pół i połóż przekrojoną częścią na palniku i odczekaj do czasy gdy zbrązowieje. 2,5 litra osolonej wody zagotuj. Po czym włóż do niej mięso, liść laurowy, pieprz, natkę i cebulę i gotuj na małym ogniu przez maksimum 2 godziny. Zbieraj od czasu do czasu pianę z wierzchu.

Krok 2

Por, seler i marchewkę pokrój na kawałki i włóż do rosołu na 40 minut przed końcem gotowania. Przecedź go.

Krok 3

Włóż pierogi do gotującego się rosołu i pozostaw ja na małym ogniu na 15 minut.

Krok 4

Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysyp mąkę robiąc pośrodku niej zgłębienie. Wbij do niej jajka z solą i pieprzem. Wymieszaj równocześnie zagarniaj więcej mąki. Ciasto zagnieć, uformuj kulę i odczekaj 15 minut.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i powycinaj prostokąty 6x12 cm. Ich brzegi posmaruj białkiem mocno i mocno dociśnij.

Krok 6

Nadzienie: Zblanszuj szpinak, przelej wodą, odciśnij i mocno posiekaj.

Krok 7

Pokrój bułki w kostkę i namocz w mleku. Pokrój w kostkę boczek.

Krok 8

Na maśle podsmaż cebulę i dymkę. Wymieszaj z kiełbasą jajkami i przyprawami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z pierogami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej