
Składniki
60 gramów
1 łyżka
80 gramów
1 sztuka
80 gramów
100 gramów
80 gramów
5 sztuk
100 mililitrów
2 sztuki
300 gramów
5 sztuk
200 gramów
60 gramów
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój cebulę na pół i połóż przekrojoną częścią na palniku i odczekaj do czasy gdy zbrązowieje. 2,5 litra osolonej wody zagotuj. Po czym włóż do niej mięso, liść laurowy, pieprz, natkę i cebulę i gotuj na małym ogniu przez maksimum 2 godziny. Zbieraj od czasu do czasu pianę z wierzchu.
Krok 2
Por, seler i marchewkę pokrój na kawałki i włóż do rosołu na 40 minut przed końcem gotowania. Przecedź go.
Krok 3
Włóż pierogi do gotującego się rosołu i pozostaw ja na małym ogniu na 15 minut.
Krok 4
Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysyp mąkę robiąc pośrodku niej zgłębienie. Wbij do niej jajka z solą i pieprzem. Wymieszaj równocześnie zagarniaj więcej mąki. Ciasto zagnieć, uformuj kulę i odczekaj 15 minut.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto i powycinaj prostokąty 6x12 cm. Ich brzegi posmaruj białkiem mocno i mocno dociśnij.
Krok 6
Nadzienie: Zblanszuj szpinak, przelej wodą, odciśnij i mocno posiekaj.
Krok 7
Pokrój bułki w kostkę i namocz w mleku. Pokrój w kostkę boczek.
Krok 8
Na maśle podsmaż cebulę i dymkę. Wymieszaj z kiełbasą jajkami i przyprawami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























