Odświętny rosół po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Odświętny rosół po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

1 sztuka

null

null

400 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2

Włoszczyznę obierz, potnij w kostkę i dodaj do mięsa.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Krok 4

Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez jakieś 3 godziny, co jakiś czas mieszając wywar i ściągając z niego szumowiny.

Krok 5

W połowie gotowania zeszklij posiekaną cebulkę na oleju i wymieszaj z zupą.

Krok 6

Przed podaniem przecedź rosół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Odświętny rosół po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej