
Składniki
4 łyżki
4 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 kilograma
5 dekagramów
0.5 opakowania
1 łyżka
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę zeszklij na oleju. Wlej 1.5 litra wody.
Krok 2
Włóż skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 45 minut.
Krok 3
Wyjmij skrzydełka, oddziel mięso od kości i włóż do zupy.
Krok 4
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i natką. Formuj małe kulki i wkładaj do wrzącej zupy.
Krok 5
Gotuj 20 minut, a przed podaniem posyp serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej