Zupa z podgrzybków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z podgrzybków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

50 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i kostki Bulionu grzybowego Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.

Zupa z podgrzybków - Krok 1

Krok 2

Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.

Zupa z podgrzybków - Krok 2

Krok 3

Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.

Zupa z podgrzybków - Krok 3

Krok 4

Pokrój mięso kury w paski. Dodaj do wywaru mięso z kury oraz śmietanę.

Zupa z podgrzybków - Krok 4

Krok 5

Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.

Zupa z podgrzybków - Krok 5

Krok 6

Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z podgrzybków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z podgrzybkówZupa z podgrzybków

Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Dodaj do niej kluseczki oraz soczyste kawałki pieczonej kury i podawaj na stół. Serwuj to doskonałe pierwsze danie zarówno w wersji z kaszą jęczmienną, jak i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jeśli masz mało czasu i nie zdążysz przyrządzić kluseczek, zaopatrz się w gotowy makaron, na przykład łazanki. W sezonie wybierz się natomiast do lasu i przyrządź zupę na bazie świeżych, własnoręcznie zebranych podgrzybków. Pamiętaj, by dokładnie je oczyścić. W awaryjnych sytuacjach możesz przygotować to danie w mniej wykwintnej wersji i zastąpić leśne grzyby nieco mniej aromatycznymi, pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ich zaletą jest bardziej stonowany, subtelny smak. Są również łatwo dostępne bez względu na porę roku.