Zupa z podgrzybków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z podgrzybków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

50 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i kostki Bulionu grzybowego Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.

Zupa z podgrzybków - Krok 1

Krok 2

Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.

Zupa z podgrzybków - Krok 2

Krok 3

Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.

Zupa z podgrzybków - Krok 3

Krok 4

Pokrój mięso kury w paski. Dodaj do wywaru mięso z kury oraz śmietanę.

Zupa z podgrzybków - Krok 4

Krok 5

Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.

Zupa z podgrzybków - Krok 5

Krok 6

Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z podgrzybków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa serowo - porowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z podgrzybkówZupa z podgrzybków

Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Dodaj do niej kluseczki oraz soczyste kawałki pieczonej kury i podawaj na stół. Serwuj to doskonałe pierwsze danie zarówno w wersji z kaszą jęczmienną, jak i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jeśli masz mało czasu i nie zdążysz przyrządzić kluseczek, zaopatrz się w gotowy makaron, na przykład łazanki. W sezonie wybierz się natomiast do lasu i przyrządź zupę na bazie świeżych, własnoręcznie zebranych podgrzybków. Pamiętaj, by dokładnie je oczyścić. W awaryjnych sytuacjach możesz przygotować to danie w mniej wykwintnej wersji i zastąpić leśne grzyby nieco mniej aromatycznymi, pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ich zaletą jest bardziej stonowany, subtelny smak. Są również łatwo dostępne bez względu na porę roku.