
Składniki
10 dekagramów
50 dekagramów
5 dekagramów
5 dekagramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i kostki Bulionu grzybowego Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.
Krok 2
Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.
Krok 3
Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.
Krok 4
Pokrój mięso kury w paski. Dodaj do wywaru mięso z kury oraz śmietanę.
Krok 5
Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
Krok 6
Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z podgrzybków
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Dodaj do niej kluseczki oraz soczyste kawałki pieczonej kury i podawaj na stół. Serwuj to doskonałe pierwsze danie zarówno w wersji z kaszą jęczmienną, jak i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jeśli masz mało czasu i nie zdążysz przyrządzić kluseczek, zaopatrz się w gotowy makaron, na przykład łazanki. W sezonie wybierz się natomiast do lasu i przyrządź zupę na bazie świeżych, własnoręcznie zebranych podgrzybków. Pamiętaj, by dokładnie je oczyścić. W awaryjnych sytuacjach możesz przygotować to danie w mniej wykwintnej wersji i zastąpić leśne grzyby nieco mniej aromatycznymi, pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ich zaletą jest bardziej stonowany, subtelny smak. Są również łatwo dostępne bez względu na porę roku.