Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę sparz, przygotuj liście.
Krok 2
Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj.
Krok 3
Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki.
Krok 5
Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
Krok 6
Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą.
Krok 7
Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej