Gołąbki na Wielkanoc – świąteczne: przepis | Przepisy.pl pixel

Małopolskie gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
587 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę sparz, przygotuj liście.

Małopolskie gołąbki - Krok 1

Krok 2

Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj.

Małopolskie gołąbki - Krok 2

Krok 3

Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem.

Małopolskie gołąbki - Krok 3

Krok 4

Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki.

Małopolskie gołąbki - Krok 4

Krok 5

Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.

Małopolskie gołąbki - Krok 5

Krok 6

Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą.

Małopolskie gołąbki - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami.

Małopolskie gołąbki - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej