Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

20 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

Krok 2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

Krok 3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

Krok 4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

Krok 5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

Krok 6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

Krok 7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej