PRZEPISY.PL
Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
13
osób dodało do Mniamlisty
13
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kapusta biała główka1 szt
  • mięso mielone z drobiu1 kg
  • ryż20 dkg
  • natka pietruszki1 pęczek
  • cebula2 szt
  • olej z pestek winogron3 łyżki
  • pieprz mielony1 szczypta
  • przecier pomidorowy10 g
  • Krok 1

    Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  • Krok 2

    Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  • Krok 3

    Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  • Krok 4

    Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  • Krok 5

    Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  • Krok 6

    W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  • Krok 7

    Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

153
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
123
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
16
osób dodało do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
94
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Łatwe