Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

6

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

20 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

Krok 2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

Krok 3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

Krok 4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

Krok 5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

Krok 6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

Krok 7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej