Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

20 dekagramów

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

10 gramów

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

Krok 2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

Krok 3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

Krok 4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

Krok 5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

Krok 6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

Krok 7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej