Gołąbki w liściach winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki w liściach winogron

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

450

8 łyżek

1

1 opakowanie

null

600 gramów

40 sztuk

1 szczypta

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron sparz krótko we wrzącej wodzie, osusz. Ryż ugotuj z 250 ml wody. Pomidory odcedź i pokrój drobno.

Krok 2

Mięso wymieszaj z ryżem, dodaj Fix Knorr, połowę pomidorów, szczyptę cynamonu, posiekaną natkę, miętę, pieprz oraz sok z cytryny.

Krok 3

Na desce rozłóż liście winogron (błyszczącą stroną ku dołowi), na każdym ułóż farsz, zwijaj foremne gołąbki. Gotowe roladki ułóż na wyścielonym liśćmi winogronowymi dnie garnka - gołąbki powinny być ułożone możliwie ściśle.

Krok 4

Całość polej oliwą z oliwek, dodaj resztę pomidorów wraz z sosem. Kostkę Knorr rozpuść w szklance wody i dolej do gołąbków. Wierzch przykryj wierzch kolejną warstwą liści i całość lekko dociśnij (np. talerzykiem). Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej