Gołąbki w liściach winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki w liściach winogron

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1

null

450

40 sztuk

null

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron sparz krótko we wrzącej wodzie, osusz. Ryż ugotuj z 250 ml wody. Pomidory odcedź i pokrój drobno.

Krok 2

Mięso wymieszaj z ryżem, dodaj Fix Knorr, połowę pomidorów, szczyptę cynamonu, posiekaną natkę, miętę, pieprz oraz sok z cytryny.

Krok 3

Na desce rozłóż liście winogron (błyszczącą stroną ku dołowi), na każdym ułóż farsz, zwijaj foremne gołąbki. Gotowe roladki ułóż na wyścielonym liśćmi winogronowymi dnie garnka - gołąbki powinny być ułożone możliwie ściśle.

Krok 4

Całość polej oliwą z oliwek, dodaj resztę pomidorów wraz z sosem. Kostkę Knorr rozpuść w szklance wody i dolej do gołąbków. Wierzch przykryj wierzch kolejną warstwą liści i całość lekko dociśnij (np. talerzykiem). Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej