Gołąbki w liściach winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki w liściach winogron

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

450

8 łyżek

1

1 opakowanie

null

600 gramów

40 sztuk

1 szczypta

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron sparz krótko we wrzącej wodzie, osusz. Ryż ugotuj z 250 ml wody. Pomidory odcedź i pokrój drobno.

Krok 2

Mięso wymieszaj z ryżem, dodaj Fix Knorr, połowę pomidorów, szczyptę cynamonu, posiekaną natkę, miętę, pieprz oraz sok z cytryny.

Krok 3

Na desce rozłóż liście winogron (błyszczącą stroną ku dołowi), na każdym ułóż farsz, zwijaj foremne gołąbki. Gotowe roladki ułóż na wyścielonym liśćmi winogronowymi dnie garnka - gołąbki powinny być ułożone możliwie ściśle.

Krok 4

Całość polej oliwą z oliwek, dodaj resztę pomidorów wraz z sosem. Kostkę Knorr rozpuść w szklance wody i dolej do gołąbków. Wierzch przykryj wierzch kolejną warstwą liści i całość lekko dociśnij (np. talerzykiem). Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki w liściach winogron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej