Jak zrobić dżem z winogron? Jak go zrobić z jasnych, a jak z ciemnych?

Jak wykorzystać świeże winogrona? Jak zrobić dżem z winogron na zimę? Sprawdźcie, jak zrobić dżem z winogron ciemnych i jasnych.

Czy można zrobić dżem z winogron w domu?

Ciekawi was, czy z winogron można zrobić dżem, który będzie w smaku podobny do dżemu wiśniowego lub truskawkowego? Winogrona z powodzeniem możecie wykorzystać na dżem, ale trzeba go umiejętnie przygotować. Przede wszystkim owoce przeznaczone do przygotowania dżemu powinny być w pełni dojrzałe, bez śladów chorób i uszkodzeń. Winogrona trzeba wstępnie przebrać i odrzucić kuleczki budzące wątpliwości, a później dokładnie umyć.

Jak zrobić dżem z winogron jasnych lub ciemnych?

Jak zrobić dżem z winogron ciemnych lub jasnych? Owoce najlepiej umieścić w dużym garnku i zasypać cukrem, a następnie odstawić na 1-2 godziny, żeby puściły sok. Później dolać do garnka trochę wody, przykryć go pokrywką i dusić winogrona 20-30 minut, przez cały czas mieszając. Jeśli chcecie uzyskać gęsty dżem, do owoców z cukrem dodajcie dżemix lub żelfix w ilości podanej na opakowaniu i gotujcie całość jeszcze przez kilka minut. Jak zrobić dżem z ciemnych winogron na zimę? Dokładnie w taki sam sposób, tylko później trzeba go zapasteryzować w słoikach. Gotowy dżem przekładamy do suchych, wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy 10-20 minut w wodzie, ewentualnie 20-30 minut w piekarniku. Wiecie już, jak zrobić dżem z czarnych winogron, a do czego go stosować? Możecie go użyć do kanapek, do ciasta lub do naleśników. Polecamy też rogaliki z dżemem.