Czy winogrona można mrozić?

Kiedy sezon na winogrona w pełni, miłośnicy tych słodkich owoców zastanawiają się, czy winogrona można mrozić. Czy te owoce nadają się do przechowywania w zamrażalniku, a jeśli tak, to jak je zamrażać? Poznajcie najważniejsze fakty na temat mrożenia winogron.

Czy można mrozić winogrona?

Najczęściej zamrażanymi owocami są te należące do grupy jagodowych: truskawki, maliny, poziomki i borówki. W domowych warunkach coraz częściej mrozi się też śliwki i wiśnie. Naturalnym jest więc, że może się pojawić pytanie, czy winogrona można mrozić tak samo jak inne owoce i czy ma to w ogóle sens?

Winogrona możecie z powodzeniem mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez okres nawet kilku miesięcy, ale proces mrożenia powinien być odpowiednio przeprowadzony. Przede wszystkim do mrożenia trzeba wykorzystać świeże, dojrzałe i zdrowe winogrona. Każdą kiść należy dokładnie przebrać, umyć i osuszyć, by owoce miały jak najmniej wody. Mrożenie winogron bez ich osuszenia może sprawić, że po rozmrożeniu się rozpadną.

Jak zamrozić winogrona?

Czy można zamrozić winogrona w foliowych woreczkach, czy trzeba to robić w pojemnikach? Jeden i drugi sposób jest równie dobry. Umyte owoce najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką, albo pozostawić do naturalnego obeschnięcia, a następnie umieścić winogrona w woreczku do mrożenia żywności lub w plastikowym pojemniku z pokrywką.

Miłośnicy domowych trunków mogą się też zastanawiać, czy można mrozić winogrona na wino w ten sam sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić owoce z przeznaczeniem na wino, kompot czy owocowe koktajle. Proces mrożenia nie będzie w takich przypadkach w żaden sposób pogarszał jakości docelowego produktu. Czy ciemne winogrona można mrozić razem z gałązkami? Tak, ale trzeba pamiętać, że to w żaden sposób nie poprawia jakości mrożonki. Wygodniej zatem będzie ściągnąć winogrona z kiści.