Przepisy na Smoothie/ koktajle
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Smoothie/ koktajle
Zastanawiasz się, co kryje się pod zagadkową nazwą „smoothie”? To nic innego jak zmiksowany koktajl na bazie owoców. Gęsty, kremowy, zdrowy i wprost przepyszny! Zalet napoju jest bez liku. Nie tylko doda Ci sił i wigoru, ale zrobisz go łatwo, szybko oraz z nieukrywaną przyjemnością. Mieszaj, miksuj, eksperymentuj z różnorodnymi smakami. Nadszedł czas na sławne smoothie! Nie zostawaj w tyle, idź z duchem czasu!
Dla kogo?
To ulubiony rodzaj napoju ludzi pragnących być na czasie, cool i trendy! Poręczny, więc możesz zabrać go ze sobą, gdziekolwiek zechcesz. Kolorowe smoothie ucieszy zarówno Twoje podniebienie, jak i oczy. Tak więc koktajle w dłoń i do dzieła!
Na jaką okazję?
Preteksty do wypicia smakowitego oraz niezwykle odżywczego smoothie można dwoić i troić. Wypad na miasto, wycieczka na wieś, przerwa w pracy, drugie śniadanie w szkole, domowy relaks, wytchnienie po ciężkim treningu, a może i bez okazji? Koktajl pasuje wszystkim i wszędzie.
Czy wiesz, że?
Smoothie, koktajl, a może shake? Brzmi jak czarna magia? Spokojnie. Tak naprawdę wszystkie te nazwy określają zblendowany, najczęściej schłodzony napój z owoców lub/i warzyw. Shakiem jednak zazwyczaj definiujemy jego mleczną wersję.
Dla urozmaicenia:
Owoce, warzywa, bakalie, rozmaite nasiona, zioła, mleko, sok, jogurt, kefir… to niekończąca się lista składników, z których przyrządzimy ten wyśmienity napój. Smoothie można serwować na zimno – prosto z lodówki oraz w temperaturze pokojowej. Jedno jest pewne – koktajl za każdym razem zaskakuje niepowtarzalną konsystencją, smakiem i aromatem. Istne niebo w gębie!