
Składniki
600 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 garść
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce obierz ze skórek, poprzekrawaj. Szpinak umyj i odsącz wodę.

Krok 2
Dodaj do owoców i szpinaku jogurt naturalny i całość zmiksuj. Spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, ryboflawiny, magnezu, miedzi, witamin C, B12 i B6.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl owocowy ze szpinakiem
Smoothie z owoców ze szpinakiem to szybki, ale i bardzo pożywny sposób na drugie śniadanie. Z łatwością przyrządzisz je w domu, ale możesz także śmiało je zabrać na wynos – jako przekąskę do pracy. Połączenie szpinaku i owoców doskonale orzeźwia oraz dodaje sił.
Dla kogo? To idealny przepis dla ludzi aktywnych, żyjących w pośpiechu, którzy pragną odżywiać się smacznie i zdrowo.
Na zdrowie! Owocowo – warzywny napój jest skarbnicą wartościowych witamin i składników mineralnych. Połączenie świeżego szpinaku, kiwi, banana oraz pomarańczy dostarcza potasu (620,7 mg, czyli 32,6% RWS), tak cennego dla prawidłowej pracy mięśni i całego układu nerwowego. Zwróćmy uwagę, że smoothie to także moc witaminy C, która jest niezastąpionym pomocnikiem wspierającym naszą odporność czyli pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Czy wiesz, że? Dziś smoothie stało się bardzo modną przekąską, postrzeganą jako zdrowa alternatywa dla tych słodkich. Natomiast co ciekawe, pomysł na zmiksowany napój pojawił się już w latach 60. w USA.