Serek wiejski z warzywami
i płatkami owsianymi

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 299 Kcal | 15 % |
Tłuszcz | 4.2 g | 6 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 5 g | 5 % |
Węglowodany | 41 g | 16 % |
w tym cukry | 4.5 g | 5 % |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 23.6 g | 47 % |
Sól | 0.9 g | 15 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 483 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Warzywa umyj i pokrój na drobne kawałki.
- Krok 2Dodaj do warzyw serek, płatki i całość posyp przyprawą. Dokładnie wymieszaj i na wierzch połóż kiełki fasoli mung. Na deser zjedz winogrona.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, witamin: A, C, B2, B12, B6, witaminy E i kwasu foliowego, wapnia, miedzi.
Nie wiesz, co przygotować na podwieczorek? Ważne dla Ciebie jest to, aby przekąskę zrobić łatwo i szybko? Na te pytania jest jedna odpowiedź - przyrządź znakomity serek ziarnisty z warzywami i płatkami owsianymi. Lekko, pożywnie i co najważniejsze - smacznie!
Dla kogo? To wyjątkowo prosty przepis na smaczny podwieczorek dla każdego. Bez problemu zrobisz go w domu, w pracy lub w podróży. Wystarczy Ci tylko kilka prostych składników: serek, pokrojone warzywa, płatki owsiane – i gotowe!
Na zdrowie! Podwieczorek dostarczy do organizmu moc witamin z grupy B: B2 (0,7 mg, czyli 0,7% RWS), B6 (07, czyli 50% RWS), które pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Czy wiesz, że? Serek ziarnisty to bardzo popularna i powszechnie dostępna forma nabiału. Inaczej określa się go serkiem wiejskim lub cottage cheese. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i ziarnistą konsystencją.