Domowe musli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe musli

z jabłkiem i sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zgotuj mleko i dodaj do niego płatki następnie gotuj przez ok 5 minut.

Domowe musli - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem i szczyptą cynamonu.

Domowe musli - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musliDomowe musli

Drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie – na tyle pożywne, by dostarczyć nam niezbędnej energii w oczekiwaniu na obiad. To zadanie zaliczy celująco apetyczne domowe musli z jabłkiem i prażonym ziarnem sezamu.

Dla kogo? Musli to alternatywa dla wielbicieli różnorodnych słodkich płatków z mlekiem. Posiłek z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego wykonanie również jest nieskomplikowane, dlatego mogą go przyrządzać nawet początkujący fani domowych posiłków.

Na zdrowie! Przepis na domowe musli dostarcza nam cennej kobalminy, czyli witaminy B12 (0,8 µg, czyli 31 % RWS), która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Czy wiesz, że? Ziarna sezamu stanowią jeden z głównych składników orientalnej kuchni. Każdej potrawie dodają lekko orzechowego smaku i aromatu. Ziarna są kluczowym komponentem tahini, czyli tak zwanej pasty sezamowej, która jest wykorzystywana do chałwy albo humusu. Z nasion sezamu produkuje się także olej sezamowy.