Domowe musli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe musli

z jabłkiem i sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zgotuj mleko i dodaj do niego płatki następnie gotuj przez ok 5 minut.

Domowe musli - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem i szczyptą cynamonu.

Domowe musli - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musliDomowe musli

Drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie – na tyle pożywne, by dostarczyć nam niezbędnej energii w oczekiwaniu na obiad. To zadanie zaliczy celująco apetyczne domowe musli z jabłkiem i prażonym ziarnem sezamu.

Dla kogo? Musli to alternatywa dla wielbicieli różnorodnych słodkich płatków z mlekiem. Posiłek z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego wykonanie również jest nieskomplikowane, dlatego mogą go przyrządzać nawet początkujący fani domowych posiłków.

Na zdrowie! Przepis na domowe musli dostarcza nam cennej kobalminy, czyli witaminy B12 (0,8 µg, czyli 31 % RWS), która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Czy wiesz, że? Ziarna sezamu stanowią jeden z głównych składników orientalnej kuchni. Każdej potrawie dodają lekko orzechowego smaku i aromatu. Ziarna są kluczowym komponentem tahini, czyli tak zwanej pasty sezamowej, która jest wykorzystywana do chałwy albo humusu. Z nasion sezamu produkuje się także olej sezamowy.