Domowe musli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe musli

z jabłkiem i sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zgotuj mleko i dodaj do niego płatki następnie gotuj przez ok 5 minut.

Domowe musli - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem i szczyptą cynamonu.

Domowe musli - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe musli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musliDomowe musli

Drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie – na tyle pożywne, by dostarczyć nam niezbędnej energii w oczekiwaniu na obiad. To zadanie zaliczy celująco apetyczne domowe musli z jabłkiem i prażonym ziarnem sezamu.

Dla kogo? Musli to alternatywa dla wielbicieli różnorodnych słodkich płatków z mlekiem. Posiłek z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego wykonanie również jest nieskomplikowane, dlatego mogą go przyrządzać nawet początkujący fani domowych posiłków.

Na zdrowie! Przepis na domowe musli dostarcza nam cennej kobalminy, czyli witaminy B12 (0,8 µg, czyli 31 % RWS), która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Czy wiesz, że? Ziarna sezamu stanowią jeden z głównych składników orientalnej kuchni. Każdej potrawie dodają lekko orzechowego smaku i aromatu. Ziarna są kluczowym komponentem tahini, czyli tak zwanej pasty sezamowej, która jest wykorzystywana do chałwy albo humusu. Z nasion sezamu produkuje się także olej sezamowy.