
Składniki
4 łyżki
1 szklanka
100 gramów
2 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zalej płatki mlekiem. Zostaw na chwilkę, aby zmiękły.

Krok 2
Dodaj owoce – pokrojone truskawki lub maliny, borówki i rodzynki.

Krok 3
Całość posyp wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B2, B6, E i kwasu foliowego oraz cynku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsianka z owocami i orzechami
Owsianka z owocami i orzechami to znakomita alternatywa dla tradycyjnych płatków zalewanych mlekiem. Dodaj truskawki, borówki, rodzynki, wiórki kokosowe i ciesz się domowym musli. To zdrowe i lekkie śniadanie zagwarantuje Ci znakomity początek dnia.
Dla kogo? Najlepszy przepis dla zwolenników dań przyrządzanych na mleku oraz tych, którym znudziły się już mieszanki płatków kupowanych w sklepie. Śniadanie idealne!
Na zdrowie! Owsianka stanowi o wiele zdrowszą opcję od gotowych kompozycji niekiedy nadmiernie słodzonych płatków. Te przyrządzone własnoręcznie zawierają tylko sprawdzone składniki. Mleczna owsianka to znakomite źródło wapnia (289,9 mg, czyli 36% RWS). Pierwiastek ten wpływa korzystnie na stan naszych kości już od najmłodszych lat. Dlatego warto regularnie oraz w odpowiednich ilościach dostarczać go do organizmu. Bardzo duża ilość błonnika pozytywnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego już od rana.
Czy wiesz, że? Owies, z którego przyrządzamy owsiankę, znany jest od wieków. Uprawiano go już w epoce brązu. Zupa mleczna sporządzana na owsie stanowiła podstawę żywienia średniowiecznego społeczeństwa. Uważano, że owsiany posiłek najlepiej dodaje sił do ciężkiej pracy fizycznej.






























