Owsianka z owocami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Owsianka z owocami i orzechami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szklanka

100 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej płatki mlekiem. Zostaw na chwilkę, aby zmiękły.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 1

Krok 2

Dodaj owoce – pokrojone truskawki lub maliny, borówki i rodzynki.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 2

Krok 3

Całość posyp wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.

Owsianka z owocami i orzechami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B2, B6, E i kwasu foliowego oraz cynku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z owocami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z owocami i orzechamiOwsianka z owocami i orzechami

Owsianka z owocami i orzechami to znakomita alternatywa dla tradycyjnych płatków zalewanych mlekiem. Dodaj truskawki, borówki, rodzynki, wiórki kokosowe i ciesz się domowym musli. To zdrowe i lekkie śniadanie zagwarantuje Ci znakomity początek dnia.

Dla kogo? Najlepszy przepis dla zwolenników dań przyrządzanych na mleku oraz tych, którym znudziły się już mieszanki płatków kupowanych w sklepie. Śniadanie idealne!

Na zdrowie! Owsianka stanowi o wiele zdrowszą opcję od gotowych kompozycji niekiedy nadmiernie słodzonych płatków. Te przyrządzone własnoręcznie zawierają tylko sprawdzone składniki. Mleczna owsianka to znakomite źródło wapnia (289,9 mg, czyli 36% RWS). Pierwiastek ten wpływa korzystnie na stan naszych kości już od najmłodszych lat. Dlatego warto regularnie oraz w odpowiednich ilościach dostarczać go do organizmu. Bardzo duża ilość błonnika pozytywnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego już od rana.

Czy wiesz, że? Owies, z którego przyrządzamy owsiankę, znany jest od wieków. Uprawiano go już w epoce brązu. Zupa mleczna sporządzana na owsie stanowiła podstawę żywienia średniowiecznego społeczeństwa. Uważano, że owsiany posiłek najlepiej dodaje sił do ciężkiej pracy fizycznej.