Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek
średnie
9 osób zapisało

Składniki
2 szklanki
1 łyżka
4 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parmezan zetrzyj na tarce.
Krok 2
Zagotuj wodę z bulionem Knorr.
Krok 3
Stopniowo dodawaj kaszę i gotuj, do czasu gdy zgęstnieje.
Krok 4
Następnie dodaj ser, pietruszkę i bazylię.
Krok 5
Wlej polentę do naczynia o głębokości 19 cm, rozsmaruj i studź przez 10 minut.
Krok 6
Następnie przykryj i włóż do lodówki na 3 godziny, po czym wyłóż ją na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na 4 kwadraty. Podziel każdy kwadrat na dwa trójkąty. Piecz polentę na oliwie, aż się zarumieni.
Krok 7
Przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek, dodaj majonez wymieszany z pieprzem i chilli.
Krok 8
Polentę rozłóż na talerzu, udekoruj sałatką i majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej