Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

4 łyżki

0

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

2 szklanki

0.5 szklanki

2 szklanki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2

Zagotuj wodę z bulionem Knorr.

Krok 3

Stopniowo dodawaj kaszę i gotuj, do czasu gdy zgęstnieje.

Krok 4

Następnie dodaj ser, pietruszkę i bazylię.

Krok 5

Wlej polentę do naczynia o głębokości 19 cm, rozsmaruj i studź przez 10 minut.

Krok 6

Następnie przykryj i włóż do lodówki na 3 godziny, po czym wyłóż ją na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na 4 kwadraty. Podziel każdy kwadrat na dwa trójkąty. Piecz polentę na oliwie, aż się zarumieni.

Krok 7

Przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek, dodaj majonez wymieszany z pieprzem i chilli.

Krok 8

Polentę rozłóż na talerzu, udekoruj sałatką i majonezem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej