Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek
średnie
9 osób zapisało
Składniki
2 szklanki
1 łyżka
4 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parmezan zetrzyj na tarce.
Krok 2
Zagotuj wodę z bulionem Knorr.
Krok 3
Stopniowo dodawaj kaszę i gotuj, do czasu gdy zgęstnieje.
Krok 4
Następnie dodaj ser, pietruszkę i bazylię.
Krok 5
Wlej polentę do naczynia o głębokości 19 cm, rozsmaruj i studź przez 10 minut.
Krok 6
Następnie przykryj i włóż do lodówki na 3 godziny, po czym wyłóż ją na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na 4 kwadraty. Podziel każdy kwadrat na dwa trójkąty. Piecz polentę na oliwie, aż się zarumieni.
Krok 7
Przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek, dodaj majonez wymieszany z pieprzem i chilli.
Krok 8
Polentę rozłóż na talerzu, udekoruj sałatką i majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej