Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Potem wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 1

Krok 2

Bakłażany ułóż na desce, na każdy plaster połóż kawałek papryki, kozi ser i kilka listków bazylii oraz suszone pomidory. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 2

Krok 3

Grilluj na tackach pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając roladki co jakiś czas.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki z bakłażana możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim seremRoladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Bakłażan to warzywo, które bardzo dobrze nadaje się do grillowania czy pieczenia. Jego miąższ jest zwarty i mięsisty, ale jednocześnie miękki. Nie rozpada się, łatwo przyrządzić z niego szaszłyki czy roladki. Doskonale skomponuje się z wieloma innymi warzywami, a także ziołami, serami i przyprawami. Jeśli więc szukasz sposobu na bezmięsny grill, przygotuj roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem. Bakłażan charakteryzuje się lekką goryczką, jednak łatwo się jej pozbyć. Kiedy pokroisz go w plastry, posyp je solą, a kiedy puszczą sok, wypłucz je i osusz. Na każdym kawałku układaj dodatki. Wyrazisty kozi ser doskonale będzie smakował z papryką, która po upieczeniu nabierze słodkości i zmięknie. Dodaj także suszone pomidory oraz liście bazylii. Pomidory nie tylko uzupełnią smak dania, ale dodatkowo nadadzą nadzieniu zwartą konsystencję. Roladki z bakłażana zwiń, złącz wykałaczką i grilluj, od czasu do czasu obracając. Podawaj z kiełkami rzodkiewki albo paprykowym sosem. Pamiętaj o tym daniu, planując potrawy na przyjęcie – nie tylko plenerowe.