Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Potem wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 1

Krok 2

Bakłażany ułóż na desce, na każdy plaster połóż kawałek papryki, kozi ser i kilka listków bazylii oraz suszone pomidory. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 2

Krok 3

Grilluj na tackach pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając roladki co jakiś czas.

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki z bakłażana możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim seremRoladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Bakłażan to warzywo, które bardzo dobrze nadaje się do grillowania czy pieczenia. Jego miąższ jest zwarty i mięsisty, ale jednocześnie miękki. Nie rozpada się, łatwo przyrządzić z niego szaszłyki czy roladki. Doskonale skomponuje się z wieloma innymi warzywami, a także ziołami, serami i przyprawami. Jeśli więc szukasz sposobu na bezmięsny grill, przygotuj roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem. Bakłażan charakteryzuje się lekką goryczką, jednak łatwo się jej pozbyć. Kiedy pokroisz go w plastry, posyp je solą, a kiedy puszczą sok, wypłucz je i osusz. Na każdym kawałku układaj dodatki. Wyrazisty kozi ser doskonale będzie smakował z papryką, która po upieczeniu nabierze słodkości i zmięknie. Dodaj także suszone pomidory oraz liście bazylii. Pomidory nie tylko uzupełnią smak dania, ale dodatkowo nadadzą nadzieniu zwartą konsystencję. Roladki z bakłażana zwiń, złącz wykałaczką i grilluj, od czasu do czasu obracając. Podawaj z kiełkami rzodkiewki albo paprykowym sosem. Pamiętaj o tym daniu, planując potrawy na przyjęcie – nie tylko plenerowe.