Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
łatwe
1452 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
marynata:
1 opakowanie
1 opakowanie
3 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
dip:
1 sztuka
100 mililitrów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Krok 2
W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Krok 3
W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Krok 4
Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Krok 5
Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!