Szaszłyk warzywny - marynowany w jogurcie: wege | Przepisy.pl pixel

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
354 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

marynata:

1 opakowanie

1 opakowanie

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

dip:

1 sztuka

100 mililitrów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 3

Krok 4

Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 4

Krok 5

Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bób z boczkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcieWarzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!