Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

287 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

marynata:

1 opakowanie

1 opakowanie

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

dip:

1 sztuka

100 mililitrów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 3

Krok 4

Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 4

Krok 5

Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcieWarzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!