Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
łatwe
1499 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
marynata:
1 opakowanie
1 opakowanie
3 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
dip:
1 sztuka
100 mililitrów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Krok 2
W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Krok 3
W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Krok 4
Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Krok 5
Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!