Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

marynata:

1 opakowanie

1 opakowanie

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

dip:

1 sztuka

100 mililitrów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 3

Krok 4

Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 4

Krok 5

Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcieWarzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!