Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

858 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

marynata:

1 opakowanie

1 opakowanie

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

dip:

1 sztuka

100 mililitrów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki, cukinię, batata i bakłażana pokrój w grubą na 2 cm kostkę. Szalotkę obierz i przekrój na pół. Bazylię i miętę posiekaj.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść jogurt, imbir, czosnek, chili i dodaj opakowanie przyprawy do pikantnego grilla - nada ona potrawie wyrazistego smaku. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz warzywa, a następnie ponadziewaj je na patyki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 3

Krok 4

Warzywa grilluj na tackach pod przykryciem na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas. Warzywny szaszłyk podawaj z dipem z papryczki habanero.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 4

Krok 5

Aby przygotować dip, w mikserze połącz majonez, sok z limonki, habanero i jogurt. Wszystko razem dokładnie rozdrobnij, a powstały dip przełóż do miseczki.

Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcieWarzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie świetnym daniem na grilla, jeśli planujesz bezmięsne menu albo po prostu szukasz urozmaicenia dla przygotowywanych zazwyczaj potraw. Na jednym patyczku znajdziesz ciekawe połączenie smaków: słodkie bataty, łagodną cukinię, kwaskowatą paprykę, szalotki oraz bakłażana. Wszystkie te warzywa są dość delikatne, a grillowane zyskują słodki posmak, dlatego przygotuj do nich marynatę, która nada im wyrazistości. Wymieszaj jogurt z czosnkiem, chili, imbirem oraz mieszanką pikantnych przypraw. Nadziewaj warzywa dość gęsto, a następnie piecz je na grillu do momentu, aż zmiękną. Przygotuj do nich dip z majonezu, jogurtu oraz habanero, czyli bardzo ostrych papryczek. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zamiast nich dodaj ketchup pomidorowy. Warzywne szaszłyki marynowane w jogurcie podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Mamy nadzieję, że polubisz przygotowywanie potraw na grilla z naszymi przepisami!