Tofu salad przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu salad

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz czosnek, imbir i kawałek ananasa oraz wyciśnij sok z limonki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby odsącz, a następnie pokrój w paski. Kapustę pekińską pokrój w kwadraty 3 cm x 3 cm, kapustę bok choy i cykorię podziel na grubsze kawałki. Umyj i osusz kiełki grochu oraz fasoli.

Tofu salad - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść olej sezamowy, nasiona sezamu, obrany imbir, miód, czosnek, sos sojowy, ocet, sok z limonki, kawałek ananasa, a także łyżkę płatków chili. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstał zawiesisty sos.

Tofu salad - Krok 2

Krok 3

Jajko roztrzep w misce razem z przyprawą Koreański Grill Knorr. Ser tofu pokrój w plastry grubości 1 cm. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Na gorącej patelni upraż najpierw orzechy ziemne, a potem ziarna sezamu. Dodaj porcję oleju i usmaż na złoty kolor ser tofu. Przetrzyj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. Następnie usmaż grzyby shitake. Pod koniec smażenia dodaj dwie łyżki sosu sojowego.

Tofu salad - Krok 3

Krok 4

Sos, grzyby i orzechy ziemne dodaj do miski z kapustą i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec umieść na talerzu trzy plasterki usmażonego sera, a na środek połóż trochę sosu z grzybami.

Tofu salad - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać mango lub papaję.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu saladTofu salad

Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu nie pojawia się często w Twoim menu, zachęcamy dać mu szansę. Tofu salad jest znakomitym przepisem na rozpoczęcie znajomości z tym produktem. W licznym towarzystwie niebanalnych składników tofu smakuje wybornie!

Dla kogo?

Zarówno dla fanów tofu, jak i osób, które go jeszcze nie próbowały. Orientalna sałatka dla każdego!

Na jaką okazję?

Tofu salad warto przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Rozpocznij swoją przygodę ze smakami świata.

Czy wiesz, że?

Tofu to twarożek sojowy, bardzo popularny w diecie wegetariańskiej. Jednak często występuje też w daniach mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Do tofu salad możesz dodać mango lub papaję. Owoce nadadzą potrawie jeszcze więcej charakteru!