
Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
5 gramów
5 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
0.5 sztuki
2 cm
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
4 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz czosnek, imbir i kawałek ananasa oraz wyciśnij sok z limonki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby odsącz, a następnie pokrój w paski. Kapustę pekińską pokrój w kwadraty 3 cm x 3 cm, kapustę bok choy i cykorię podziel na grubsze kawałki. Umyj i osusz kiełki grochu oraz fasoli.

Krok 2
W kielichu miksera umieść olej sezamowy, nasiona sezamu, obrany imbir, miód, czosnek, sos sojowy, ocet, sok z limonki, kawałek ananasa, a także łyżkę płatków chili. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstał zawiesisty sos.

Krok 3
Jajko roztrzep w misce razem z przyprawą Koreański Grill Knorr. Ser tofu pokrój w plastry grubości 1 cm. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Na gorącej patelni upraż najpierw orzechy ziemne, a potem ziarna sezamu. Dodaj porcję oleju i usmaż na złoty kolor ser tofu. Przetrzyj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. Następnie usmaż grzyby shitake. Pod koniec smażenia dodaj dwie łyżki sosu sojowego.

Krok 4
Sos, grzyby i orzechy ziemne dodaj do miski z kapustą i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec umieść na talerzu trzy plasterki usmażonego sera, a na środek połóż trochę sosu z grzybami.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać mango lub papaję.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofu salad
Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu nie pojawia się często w Twoim menu, zachęcamy dać mu szansę. Tofu salad jest znakomitym przepisem na rozpoczęcie znajomości z tym produktem. W licznym towarzystwie niebanalnych składników tofu smakuje wybornie!
Dla kogo?
Zarówno dla fanów tofu, jak i osób, które go jeszcze nie próbowały. Orientalna sałatka dla każdego!
Na jaką okazję?
Tofu salad warto przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Rozpocznij swoją przygodę ze smakami świata.
Czy wiesz, że?
Tofu to twarożek sojowy, bardzo popularny w diecie wegetariańskiej. Jednak często występuje też w daniach mięsnych.
Dla urozmaicenia:
Do tofu salad możesz dodać mango lub papaję. Owoce nadadzą potrawie jeszcze więcej charakteru!