Tofu salad

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz czosnek, imbir i kawałek ananasa oraz wyciśnij sok z limonki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby odsącz, a następnie pokrój w paski. Kapustę pekińską pokrój w kwadraty 3 cm x 3 cm, kapustę bok choy i cykorię podziel na grubsze kawałki. Umyj i osusz kiełki grochu oraz fasoli.

Tofu salad - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść olej sezamowy, nasiona sezamu, obrany imbir, miód, czosnek, sos sojowy, ocet, sok z limonki, kawałek ananasa, a także łyżkę płatków chili. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstał zawiesisty sos.

Tofu salad - Krok 2

Krok 3

Jajko roztrzep w misce razem z przyprawą Koreański Grill Knorr. Ser tofu pokrój w plastry grubości 1 cm. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Na gorącej patelni upraż najpierw orzechy ziemne, a potem ziarna sezamu. Dodaj porcję oleju i usmaż na złoty kolor ser tofu. Przetrzyj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. Następnie usmaż grzyby shitake. Pod koniec smażenia dodaj dwie łyżki sosu sojowego.

Tofu salad - Krok 3

Krok 4

Sos, grzyby i orzechy ziemne dodaj do miski z kapustą i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec umieść na talerzu trzy plasterki usmażonego sera, a na środek połóż trochę sosu z grzybami.

Tofu salad - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać mango lub papaję.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z soczewicą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu saladTofu salad

Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu nie pojawia się często w Twoim menu, zachęcamy dać mu szansę. Tofu salad jest znakomitym przepisem na rozpoczęcie znajomości z tym produktem. W licznym towarzystwie niebanalnych składników tofu smakuje wybornie!

Dla kogo?

Zarówno dla fanów tofu, jak i osób, które go jeszcze nie próbowały. Orientalna sałatka dla każdego!

Na jaką okazję?

Tofu salad warto przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Rozpocznij swoją przygodę ze smakami świata.

Czy wiesz, że?

Tofu to twarożek sojowy, bardzo popularny w diecie wegetariańskiej. Jednak często występuje też w daniach mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Do tofu salad możesz dodać mango lub papaję. Owoce nadadzą potrawie jeszcze więcej charakteru!