Tofu salad przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tofu salad

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

5 gramów

5 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz czosnek, imbir i kawałek ananasa oraz wyciśnij sok z limonki. Grzyby shitake zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby odsącz, a następnie pokrój w paski. Kapustę pekińską pokrój w kwadraty 3 cm x 3 cm, kapustę bok choy i cykorię podziel na grubsze kawałki. Umyj i osusz kiełki grochu oraz fasoli.

Tofu salad - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść olej sezamowy, nasiona sezamu, obrany imbir, miód, czosnek, sos sojowy, ocet, sok z limonki, kawałek ananasa, a także łyżkę płatków chili. Całość dokładnie zmiksuj, tak aby powstał zawiesisty sos.

Tofu salad - Krok 2

Krok 3

Jajko roztrzep w misce razem z przyprawą Koreański Grill Knorr. Ser tofu pokrój w plastry grubości 1 cm. Obtocz je najpierw w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Na gorącej patelni upraż najpierw orzechy ziemne, a potem ziarna sezamu. Dodaj porcję oleju i usmaż na złoty kolor ser tofu. Przetrzyj patelnię i rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. Następnie usmaż grzyby shitake. Pod koniec smażenia dodaj dwie łyżki sosu sojowego.

Tofu salad - Krok 3

Krok 4

Sos, grzyby i orzechy ziemne dodaj do miski z kapustą i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec umieść na talerzu trzy plasterki usmażonego sera, a na środek połóż trochę sosu z grzybami.

Tofu salad - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać mango lub papaję.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu salad - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu saladTofu salad

Sałatka z tofu to propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jeśli tofu nie pojawia się często w Twoim menu, zachęcamy dać mu szansę. Tofu salad jest znakomitym przepisem na rozpoczęcie znajomości z tym produktem. W licznym towarzystwie niebanalnych składników tofu smakuje wybornie!

Dla kogo?

Zarówno dla fanów tofu, jak i osób, które go jeszcze nie próbowały. Orientalna sałatka dla każdego!

Na jaką okazję?

Tofu salad warto przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Rozpocznij swoją przygodę ze smakami świata.

Czy wiesz, że?

Tofu to twarożek sojowy, bardzo popularny w diecie wegetariańskiej. Jednak często występuje też w daniach mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Do tofu salad możesz dodać mango lub papaję. Owoce nadadzą potrawie jeszcze więcej charakteru!