Koreański burger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreański burger

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Koreański burger - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.

Koreański burger - Krok 2

Krok 3

Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.

Koreański burger - Krok 3

Krok 4

Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.

Koreański burger - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz kapusty kimchi, do sałatki użyj kapusty pekińskiej z majonezem i chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreański burgerKoreański burger

Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca się kultura pysznych kanapek z wołowiną (i nie tylko) już dawno temu zerwała z wizerunkiem fast foodu i wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Nie trzeba jednak wybierać się na miasto, by zjeść pyszną, świeżą bułkę z mięsem! Można ją przygotować w domu —podrzucamy pomysł na koreańskiego burgera!

Dla kogo?

Dla burgerowych smakoszy, a także miłośników oryginalnych pomysłów na lunche i obiady! I nie oszukujmy się — kto nie skusi się na pysznego burgera?

Na jakie okazje?

Obiady, lunche, a nawet posiłek do pracy, na który wszyscy będą patrzyli z zazdrością!

Czy wiesz, że?

Nazwa „burger” pochodzi do słowa „hamburger”, które było określeniem na kanapkę z mięsem. W okresie Złotej Gorączki w USA niemieccy osadnicy przygotowywali sobie na podróż dania z... Hamburga. Ciekawe, czy spodziewali się tak wielkiej popularności swojej przekąski na drogę?