Koreański burger

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Koreański burger - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.

Koreański burger - Krok 2

Krok 3

Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.

Koreański burger - Krok 3

Krok 4

Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.

Koreański burger - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz kapusty kimchi, do sałatki użyj kapusty pekińskiej z majonezem i chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa Koreański Grill Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa Koreański Grill Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreański burgerKoreański burger

Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca się kultura pysznych kanapek z wołowiną (i nie tylko) już dawno temu zerwała z wizerunkiem fast foodu i wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Nie trzeba jednak wybierać się na miasto, by zjeść pyszną, świeżą bułkę z mięsem! Można ją przygotować w domu —podrzucamy pomysł na koreańskiego burgera!

Dla kogo?

Dla burgerowych smakoszy, a także miłośników oryginalnych pomysłów na lunche i obiady! I nie oszukujmy się — kto nie skusi się na pysznego burgera?

Na jakie okazje?

Obiady, lunche, a nawet posiłek do pracy, na który wszyscy będą patrzyli z zazdrością!

Czy wiesz, że?

Nazwa „burger” pochodzi do słowa „hamburger”, które było określeniem na kanapkę z mięsem. W okresie Złotej Gorączki w USA niemieccy osadnicy przygotowywali sobie na podróż dania z... Hamburga. Ciekawe, czy spodziewali się tak wielkiej popularności swojej przekąski na drogę?