
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.

Krok 3
Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.

Krok 4
Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz kapusty kimchi, do sałatki użyj kapusty pekińskiej z majonezem i chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreański burger
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca się kultura pysznych kanapek z wołowiną (i nie tylko) już dawno temu zerwała z wizerunkiem fast foodu i wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Nie trzeba jednak wybierać się na miasto, by zjeść pyszną, świeżą bułkę z mięsem! Można ją przygotować w domu —podrzucamy pomysł na koreańskiego burgera!
Dla kogo?
Dla burgerowych smakoszy, a także miłośników oryginalnych pomysłów na lunche i obiady! I nie oszukujmy się — kto nie skusi się na pysznego burgera?
Na jakie okazje?
Obiady, lunche, a nawet posiłek do pracy, na który wszyscy będą patrzyli z zazdrością!
Czy wiesz, że?
Nazwa „burger” pochodzi do słowa „hamburger”, które było określeniem na kanapkę z mięsem. W okresie Złotej Gorączki w USA niemieccy osadnicy przygotowywali sobie na podróż dania z... Hamburga. Ciekawe, czy spodziewali się tak wielkiej popularności swojej przekąski na drogę?