Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem
łatwe
7 osób zapisało
Składniki
100 gramów
4 łyżeczki
100 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
4 sztuki
1 garść
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 garść
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z oliwą (3 łyżki) i sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Krok 2
Szalotki obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień cebulki, następnie wsyp orzechy, wlej miód, dodaj Przyprawę Smokey Knorr (2 łyżeczki) i karmelizuj przez chwilę – uważaj jednak, aby cebulek nie przypalić. Zdejmij z patelni na pergamin i wystudź.
Krok 3
Twaróg pokrój w grube plastry (ok. 2 cm), posmaruj lekko oliwą i posyp pozostałą Przyprawą Smokey Knorr z obu stron.
Krok 4
Na suchej patelni połóż przygotowane siano lub sypką herbatę, podgrzewaj powoli tak, aby zaczęło się lekko dymić i wydobywać swój aromat. Plastry twarogu połóż na kratce i przykryj pokrywką. Podgrzewaj i wędź na malutkim ogniu ok. 3-5 minut. Po tym czasie ser zdejmij z kratki i pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 5
Na półmisku lub w talerzach rozłóż roszponkę, połówki pomidorków, szalotki z orzechami oraz kawałki wędzonej ryby. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp wędzonym twarogiem i udekoruj listkami szczawiu lub rukwi wodnej. Podawaj z chrupiącą, ciepłą bagietką.
Dobra rada:
Karmelizowane szalotki oraz orzechy możesz przygotować również w piekarniku – blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, szalotki i orzechy wymieszaj z miodem i Przyprawą Smokey Knorr i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem
Wędzenie, kojarzone najczęściej z domowymi wędlinami, nie musi być skomplikowane. Nie potrzebujecie także specjalnego paleniska – wystarczy patelnia i siano! Dzięki temu nawet w domowych warunkach przygotujecie wyborne dania, o lekko dymnym aromacie. Wypróbujcie nasz przepis na sałatkę z wędzonym twarogiem i pstrągiem. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje ciekawych pomysłów na nowoczesne dania. Sałatka z twarogiem i pstrągiem posmakuje także miłośnikom ryb.
Na jaką okazję?
Sałatka z twarogiem i pstrągiem to przede wszystkim doskonała przekąska oraz przystawka. Idealnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana podczas przyjęcia. Gwarantujemy, że rozkocha w sobie każdego!
Czy wiesz, że?
Wędzenie nadaje nie tylko specyficznego aromatu potrawom, ale także pomaga w konserwacji żywności. W tradycyjnym procesie wędzenia, przede wszystkim mięs i ryb, wykorzystuje się różne gatunki drewna, w zależności od finalnego smaku dania, jaki chcemy uzyskać.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę serwujcie na dużym półmisku. Doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, podawaną na ciepło.