Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

4 łyżeczki

100 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

4 sztuki

1 garść

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z oliwą (3 łyżki) i sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 1

Krok 2

Szalotki obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień cebulki, następnie wsyp orzechy, wlej miód, dodaj Przyprawę Smokey Knorr (2 łyżeczki) i karmelizuj przez chwilę – uważaj jednak, aby cebulek nie przypalić. Zdejmij z patelni na pergamin i wystudź.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 2

Krok 3

Twaróg pokrój w grube plastry (ok. 2 cm), posmaruj lekko oliwą i posyp pozostałą Przyprawą Smokey Knorr z obu stron.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 3

Krok 4

Na suchej patelni połóż przygotowane siano lub sypką herbatę, podgrzewaj powoli tak, aby zaczęło się lekko dymić i wydobywać swój aromat. Plastry twarogu połóż na kratce i przykryj pokrywką. Podgrzewaj i wędź na malutkim ogniu ok. 3-5 minut. Po tym czasie ser zdejmij z kratki i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 4

Krok 5

Na półmisku lub w talerzach rozłóż roszponkę, połówki pomidorków, szalotki z orzechami oraz kawałki wędzonej ryby. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp wędzonym twarogiem i udekoruj listkami szczawiu lub rukwi wodnej. Podawaj z chrupiącą, ciepłą bagietką.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Karmelizowane szalotki oraz orzechy możesz przygotować również w piekarniku – blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, szalotki i orzechy wymieszaj z miodem i Przyprawą Smokey Knorr i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiemSałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem

Wędzenie, kojarzone najczęściej z domowymi wędlinami, nie musi być skomplikowane. Nie potrzebujecie także specjalnego paleniska – wystarczy patelnia i siano! Dzięki temu nawet w domowych warunkach przygotujecie wyborne dania, o lekko dymnym aromacie. Wypróbujcie nasz przepis na sałatkę z wędzonym twarogiem i pstrągiem. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje ciekawych pomysłów na nowoczesne dania. Sałatka z twarogiem i pstrągiem posmakuje także miłośnikom ryb.

Na jaką okazję?

Sałatka z twarogiem i pstrągiem to przede wszystkim doskonała przekąska oraz przystawka. Idealnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana podczas przyjęcia. Gwarantujemy, że rozkocha w sobie każdego!

Czy wiesz, że?

Wędzenie nadaje nie tylko specyficznego aromatu potrawom, ale także pomaga w konserwacji żywności. W tradycyjnym procesie wędzenia, przede wszystkim mięs i ryb, wykorzystuje się różne gatunki drewna, w zależności od finalnego smaku dania, jaki chcemy uzyskać.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę serwujcie na dużym półmisku. Doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, podawaną na ciepło.