Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

4 łyżeczki

100 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

4 sztuki

1 garść

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr połącz w miseczce z oliwą (3 łyżki) i sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 1

Krok 2

Szalotki obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień cebulki, następnie wsyp orzechy, wlej miód, dodaj Przyprawę Smokey Knorr (2 łyżeczki) i karmelizuj przez chwilę – uważaj jednak, aby cebulek nie przypalić. Zdejmij z patelni na pergamin i wystudź.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 2

Krok 3

Twaróg pokrój w grube plastry (ok. 2 cm), posmaruj lekko oliwą i posyp pozostałą Przyprawą Smokey Knorr z obu stron.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 3

Krok 4

Na suchej patelni połóż przygotowane siano lub sypką herbatę, podgrzewaj powoli tak, aby zaczęło się lekko dymić i wydobywać swój aromat. Plastry twarogu połóż na kratce i przykryj pokrywką. Podgrzewaj i wędź na malutkim ogniu ok. 3-5 minut. Po tym czasie ser zdejmij z kratki i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 4

Krok 5

Na półmisku lub w talerzach rozłóż roszponkę, połówki pomidorków, szalotki z orzechami oraz kawałki wędzonej ryby. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp wędzonym twarogiem i udekoruj listkami szczawiu lub rukwi wodnej. Podawaj z chrupiącą, ciepłą bagietką.

Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Karmelizowane szalotki oraz orzechy możesz przygotować również w piekarniku – blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, szalotki i orzechy wymieszaj z miodem i Przyprawą Smokey Knorr i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiemSałatka z wędzonym na sianie twarogiem i pstrągiem

Wędzenie, kojarzone najczęściej z domowymi wędlinami, nie musi być skomplikowane. Nie potrzebujecie także specjalnego paleniska – wystarczy patelnia i siano! Dzięki temu nawet w domowych warunkach przygotujecie wyborne dania, o lekko dymnym aromacie. Wypróbujcie nasz przepis na sałatkę z wędzonym twarogiem i pstrągiem. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje ciekawych pomysłów na nowoczesne dania. Sałatka z twarogiem i pstrągiem posmakuje także miłośnikom ryb.

Na jaką okazję?

Sałatka z twarogiem i pstrągiem to przede wszystkim doskonała przekąska oraz przystawka. Idealnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana podczas przyjęcia. Gwarantujemy, że rozkocha w sobie każdego!

Czy wiesz, że?

Wędzenie nadaje nie tylko specyficznego aromatu potrawom, ale także pomaga w konserwacji żywności. W tradycyjnym procesie wędzenia, przede wszystkim mięs i ryb, wykorzystuje się różne gatunki drewna, w zależności od finalnego smaku dania, jaki chcemy uzyskać.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę serwujcie na dużym półmisku. Doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, podawaną na ciepło.