Makaron z oscypkiem - z boczkiem: po góralsku | Przepisy.pl pixel

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

5 łyżek

120 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj boczek pokrojony w paski.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej śmietanę i fix Knorr.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj makaron, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Tuż przed podaniem posyp sporą ilością startego oscypka.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z parówkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem  Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.