Makaron z oscypkiem - z boczkiem: po góralsku | Przepisy.pl pixel

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

5 łyżek

120 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj boczek pokrojony w paski.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej śmietanę i fix Knorr.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj makaron, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Tuż przed podaniem posyp sporą ilością startego oscypka.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Uzbecki pilaw
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem  Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.