Makaron z oscypkiem - z boczkiem: po góralsku | Przepisy.pl pixel

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

5 łyżek

120 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj boczek pokrojony w paski.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej śmietanę i fix Knorr.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj makaron, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą. Tuż przed podaniem posyp sporą ilością startego oscypka.

Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem  Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.