
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
150 gramów
0.5 szklanki
4 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, podlej bulionem Knorr i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 2
Obierz pieczarki, potnij w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo, obierz, rozkrój na połówki.
Krok 4
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź ją sosem, pozostałym po pieczeniu ryby. Zagotuj, zabiel śmietaną, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Krok 5
Jajka ułóż na filetach i przykryj grzybami. Zalej sosem i zapiecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























