
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
150 gramów
0.5 szklanki
4 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, podlej bulionem Knorr i zapiecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 2
Obierz pieczarki, potnij w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo, obierz, rozkrój na połówki.
Krok 4
Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź ją sosem, pozostałym po pieczeniu ryby. Zagotuj, zabiel śmietaną, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Krok 5
Jajka ułóż na filetach i przykryj grzybami. Zalej sosem i zapiecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej