Tortellini po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortellini po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. Trawę cytrynową drobno posiekaj. Podobnie uczyń z imbirem i kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.

Tortellini po tajsku - Krok 1

Krok 2

Posiekaj mięso i dodaj do powstałej masy. Dopraw Przyprawą w mini kostkach Knorr.

Tortellini po tajsku - Krok 2

Krok 3

Zalej wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym. Dobrze wymieszaj.

Tortellini po tajsku - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj jajko i wymieszaj na gładką, dosyć luźną masę.

Tortellini po tajsku - Krok 4

Krok 5

Płatki ciasta rozłóż na blacie, na każdy nałóż porcję nadzienia. Spryskaj ciasto wodą, składaj płatki ciasta na ukos i szczelnie sklej brzegi, usuwając powietrze wokół nadzienia.

Tortellini po tajsku - Krok 5

Krok 6

Ułóż pierożki w bambusowym koszyku, wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze, na małym ogniu około 10 minut.

Tortellini po tajsku - Krok 6

Krok 7

Przed podaniem podsmaż pierożki z jednej strony na złoto. Wyłóż na talerz lub deskę. Drobno posiekaj resztę natki kolendry i posyp pierożki. Podawaj z sosem sojowym do maczania, w miseczce.

Tortellini po tajsku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortellini po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini po tajskuTortellini po tajsku

Tortellini to pochodzące z Włoch pierożki, które najczęściej nadziewane są farszem serowym, grzybowym lub mięsnym. Zwykle podawane są z gęstymi włoskimi sosami, np. bolognese lub napoli. Aby urozmaicić smak tego popularnego dania, tym razem podaj je po tajsku. Azjatyckim akcentem tej potrawy jest drobno posiekana trawa cytrynowa, która znacznie urozmaica smak gotowego posiłku. Farsz przyrządza się na bazie siekanego mięsa, którego smak podkreśli użycie suszonej smażonej cebuli, imbiru, kolendry i czosnku. Zalej go mieszanką sosu sojowego i oleju sezamowego, a potem całość dokładnie wymieszaj. Nadzienie owiń kawałkami gotowego chińskiego ciasta do pierożków. Gotowe totellini najpierw ugotuj na parze, następnie przysmaż je na złoty kolor. Gotowe danie podawaj na dużych talerzach lub drewnianej desce. Obok nich umieść miseczkę z sosem sojowym, w którym warto maczać pierogi. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowe azjatyckie tortellini i podziel się z nami swoją opinią o tym daniu. Życzymy smacznego.