Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. Trawę cytrynową drobno posiekaj. Podobnie uczyń z imbirem i kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Posiekaj mięso i dodaj do powstałej masy. Dopraw Przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Zalej wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym. Dobrze wymieszaj.
Krok 4
Następnie dodaj jajko i wymieszaj na gładką, dosyć luźną masę.
Krok 5
Płatki ciasta rozłóż na blacie, na każdy nałóż porcję nadzienia. Spryskaj ciasto wodą, składaj płatki ciasta na ukos i szczelnie sklej brzegi, usuwając powietrze wokół nadzienia.
Krok 6
Ułóż pierożki w bambusowym koszyku, wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze, na małym ogniu około 10 minut.
Krok 7
Przed podaniem podsmaż pierożki z jednej strony na złoto. Wyłóż na talerz lub deskę. Drobno posiekaj resztę natki kolendry i posyp pierożki. Podawaj z sosem sojowym do maczania, w miseczce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortellini po tajsku
Tortellini to pochodzące z Włoch pierożki, które najczęściej nadziewane są farszem serowym, grzybowym lub mięsnym. Zwykle podawane są z gęstymi włoskimi sosami, np. bolognese lub napoli. Aby urozmaicić smak tego popularnego dania, tym razem podaj je po tajsku. Azjatyckim akcentem tej potrawy jest drobno posiekana trawa cytrynowa, która znacznie urozmaica smak gotowego posiłku. Farsz przyrządza się na bazie siekanego mięsa, którego smak podkreśli użycie suszonej smażonej cebuli, imbiru, kolendry i czosnku. Zalej go mieszanką sosu sojowego i oleju sezamowego, a potem całość dokładnie wymieszaj. Nadzienie owiń kawałkami gotowego chińskiego ciasta do pierożków. Gotowe totellini najpierw ugotuj na parze, następnie przysmaż je na złoty kolor. Gotowe danie podawaj na dużych talerzach lub drewnianej desce. Obok nich umieść miseczkę z sosem sojowym, w którym warto maczać pierogi. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowe azjatyckie tortellini i podziel się z nami swoją opinią o tym daniu. Życzymy smacznego.