Orzechy kokosowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko ich mleko, ale również olej, masło i miąższ. Po otwarciu można je zatem wykorzystać na wiele sposobów. Tylko jak otworzyć kokos? O tym w poradniku.
Sposoby na otwarcie kokosa
Zanim otworzysz orzech kokosowy, sprawdź jego jakość. Potrząśnij nim i posłuchaj odgłosu – jeśli usłyszysz chlupiącą wodę, to znak, że kokos jest świeży. Kup taki orzech, zabierz do domu i otwórz, a miąższ zjedz albo zrób z niego wiórki. Jak otworzyć kokos, żeby stracić jak najmniej wody? Jest na to kilka sposobów.
- Za pomocą ostrego noża. Spójrz na kokos, a zauważysz na jego skorupie trzy ciemniejsze punkty. Jeden z nich jest miękki i z łatwością wbijesz w niego końcówkę noża. Najlepiej, żeby był on wąski i długi. Wbij nóż i ostrożnie wydrąż dziurkę.
- Za pomocą korkociągu. Podobnie jak w powyższym przypadku, wbij korkociąg w miękką kropkę na łupinie i wydrąż ją.
- Za pomocą tępej strony noża. Weź kokos do ręki i uderzaj nożem w jego obwód, obracając go co chwilę, aż zauważysz, że na skorupie pojawia się pęknięcie. Wtedy rozchyl je delikatnie, np. za pomocą płaskiej końcówki noża i wylej wodę. Następnie rozłam kokos albo dalej uderzaj nożem, aż pęknie.
- W warunkach polowych, otworzysz kokos uderzając nim o kamień. W tym wypadku również musisz odnaleźć punkty na powierzchni kokosu. Jedna z nich wygląda nieco inaczej – przypomina usta, podczas gdy pozostałe przypominają oczy. Nad wyróżniającą się kropką znajduje się podłużna linia. Uderzaj nią o kamień, aż kokos pęknie. Uważaj, żeby stracił przy tym jak najmniej wody.
Jak otworzyć kokos pozbawiony wody?
Pozbywając się wody, przez zrobienie dziurki w skorupie, w dalszym ciągu nie będziesz mieć dostępu do miąższu. Najłatwiej, podobnie jak w sposobie nr 3, uderzać o skorupę tępą stroną noża. W tym celu można użyć także młotka. Jak otworzyć kokos, jeśli skorupa jest zbyt twarda? Włóż go do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C na ok. pół godziny. Obserwuj zewnętrzną warstwę orzecha – jeśli pęknie, wyjmij go natychmiast. Jeśli nie pęknie, wyjmij i zaczekaj, aż ostygnie. Wtedy otworzysz go łatwiej. Weź do ręki połówkę kokosa i podważaj miąższ dookoła, najlepiej za pomocą łyżeczki lub zaokrąglonego noża. Możesz go także po prostu wydrążyć. Skórkę, która pozostanie przy miąższu, obierz nożem. Podziel wnętrze na kawałki i kokos będzie gotowy do zjedzenia. Użyj go np. do przyrządzenia dipu kokosowego zamiast gotowych wiórków.
Do czego użyć kokos?
Wiórki kokosowe to niezwykle popularny dodatek do ciast i kremów, robi się z nich także drobne ciasteczka oraz lody. Zrobienie wiórek kokosowych jest proste, jeśli już wiesz, jak otworzyć kokos. Wystarczy, że zetrzesz miąższ na tarce o grubych oczkach i włożysz do piekarnika. Susz, aż wiórki będą gotowe, przez około godzinę. Wiórków kokosowych użyj do wypieków. Zrób np. kruche ciasteczka kokosanki albo kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne. Dodaj je zarówno do ciasta, jak i do masy. Ze świeżego miąższu kokosa przyrządzisz pyszny krem, a także dekoracje do tortów.
Mleczko kokosowe powstaje przez zmiksowanie miąższu z wodą. Jest gęste, słodkawe, doskonale nadaje się do zagęszczania potraw. To też klasyczny składnik wielu orientalnych dań. Świetnie łączy się z pikantnymi dodatkami, np. pastą curry albo papryczką chili, pasuje do mięs, owoców morza, soczewicy i ciecierzycy. Użyj go, jeśli chcesz dodać nieco egzotycznego charakteru zwykłej potrawie. Doskonale pasuje do kremu z dyni. Dodaj go też do sosu, robiąc kurczaka w kokosie po indyjsku czy kokosowe krewetki.
Chociaż zarówno wiórki, jak i mleczko kokosowe z łatwością kupisz gotowe, nic nie może równać się z delikatnością, słodyczą i zapachem świeżego kokosa. Jeśli nauczysz się, jak otworzyć kokos, z łatwością nadasz przyrządzanym potrawom wspaniałego, egzotycznego charakteru.
Komentarze (0)