Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

165 gramów

165 gramów

165 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

50 gramów

2 łyżki

masa kokosowa:

80 gramów

25 gramów

125 gramów

dekoracja:

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce zmiksuj mąkę, jajka, cukier, Kasię, proszek do pieczenia, kokos, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 1

Krok 2

Nałóż ciasto do foremek do muffinek i piecz przez 25 minut do zezłocenia. Pozostaw do ostygnięcia.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 2

Krok 3

W misce zmieszaj płatki kukurydziane i kokos. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 3

Krok 4

Udekoruj każdą babeczkę masą kokosową tak, by uformować gniazdka.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 4

Krok 5

Posyp krem zielonymi żelkami, udekoruj skorupkami z pieczonego kokosu i obsyp skórką z limonki.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 5

Krok 6

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Agata Agata

    Agata Agata, 26.03.2016

    Pysznie limonkowe :) wyszlo mi ich 18 z proporcji podanych w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 14.03.2016

    Agnieszka jeśli chodzi o wiórki kokosowe, to ważne jest, aby je odpowiednio przechowywać. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku. Warto też - zanim się je doda do ciasta czy kremu - sprawdzić ich smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ścibiorek

    Agnieszka Ścibiorek, 12.03.2016

    Robiłam babeczki z tego przepisu w zeszłym roku. Uważajcie jakie kupujecie wiórki kokosowe. Moich babeczek nie dało się zjeść, nie wiem czy to wina przepisu (raczej nie) czy wiórek (data była ok), ale w smaku wyczuwało się, że coś z tymi wiórkami jest nie tak :/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowo-limonkowe babeczki wielkanocne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej