Kremowa klasyka w ciastach kokosowych
Ciasta kokosowe należą do bardzo popularnych i lubianych wypieków. Wiele z nich przekłada się słodkim kremem mlecznym lub budyniowym, do którego dobrze pasuje dodatek chrupiących wiórków kokosowych. To składnik, dzięki któremu każda propozycja deserowa nabierze wyrazistego smaku. Delikatny placek połączony jest tu z budyniowym kremem oraz prażonymi wiórkami kokosowymi, co stanowi połączenie proste i wyjątkowo smaczne. Z kolei słodki smak kokosu możesz przełamać kwaskowatymi owocami, takimi jak maliny, porzeczki czy truskawki. Jeśli chcesz, świeże owoce z powodzeniem zastąpisz mrożonymi lub musem. Biały krem i kolorowe owoce dobrze się razem skomponują i stworzą ciasto odpowiednie na uroczyste okazje, w tym Walentynki.
Kokos i czekolada – romantyczny duet
Czekolada to lubiany składnik wielu ciast i deserów. Ta z dodatkiem kakao jest dodatkowo uważana za afrodyzjak – sięgnij więc po nią w Walentynki. W ciastach kokosowych występuje pod wieloma postaciami, np. jako polewa. Po roztopieniu czekolady w kąpieli wodnej, polej nią wierzch placka, tak jak w cieście kokosowo-czekoladowym. Ciasta na Walentynki ozdobisz również świeżymi lub kandyzowanymi owocami – w tej roli sprawdzą się szczególnie mandarynki i pomarańcze, lekko przełamujące kokosową i czekoladową słodycz. Ciekawy smak uzyskasz, jeśli posypiesz bezę płatkami migdałów. Kokos to także popularna posypka do pralinek, trufli i bajaderek. Kulki z herbatników - pyszne, niewielkie czekoladowe kuleczki, otoczone wiórkami to szybkie i smaczne rozwiązanie bez pieczenia – do przygotowania w ostatniej chwili przed walentynkową kolacją.
Jeśli szukasz sposobu na deser w czasie romantycznej walentynkowej kolacji, lub chcesz po prostu sprawić komuś radość, ciasto kokosowe z pewnością będzie dobrym pomysłem. Skorzystaj z naszych inspiracji i znajdź przepis idealny dla bliskiej Ci osoby. Smacznego!