Ciasto z masą kokosową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto z masą kokosową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

82 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

5 sztuk

40 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

90 mililitrów

do nasączenia:

120 mililitrów

1 sztuka

krem kokosowy:

800 mililitrów

40 gramów

100 gramów

300 gramów

200 gramów

polewa:

100 gramów

100 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 160 C. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy żółtka, ponownie mieszamy, aż do uzyskania kremowej masy.

Ciasto z masą kokosową - Krok 1

Krok 2

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do jajecznej masy powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie przesypujemy do niej mąkę z kakao, mieszamy szpatułka tylko do połączenia się składników.

Ciasto z masą kokosową - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 160 C. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 3

Krok 4

Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z blaszki, wyrównujemy wierzch za pomocą noża i ponownie wkładamy do blaszki. Wodę z sokiem z cytryny mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt.

Ciasto z masą kokosową - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Dodajemy cukier, wiórki kokosa i mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy kokosowej dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się roztopi. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń dodajemy go do gotującej się masy kokosowej.

Ciasto z masą kokosową - Krok 5

Krok 6

Mieszamy, aż masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciepła masę kokosową wlewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 6

Krok 7

Połamaną czekoladę przekładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Czekoladowy krem wlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można posypać płatkami kokosa.

Ciasto z masą kokosową - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z masą kokosowąCiasto z masą kokosową

W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny stanowi podstawę deseru. Masa kokosowa zachwyca aromatem i smakiem, a polewa czekoladowa sprawia, że obok ciasta nie można przejść obojętnie.

Dla kogo?

Jeśli macie za sobą pierwsze doświadczenia z pieczeniem i proste przepisy na babeczki czy placki nie skrywają przed Wami żadnych tajemnic, czas na kolejny etap wtajemniczenia.

Na jaką okazję?

Biszkopt z masą kokosową z dumą położycie na stole podczas świąt i innych ważnych okazji. Prezentuje się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem zastąpi tort w trakcie przyjęcia urodzinowego.

Czy wiesz, że?

Podczas łączenia masy jajecznej z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, zaleca się mieszać składniki ręcznie. Nie powinno trwać to zbyt długo. Kokosowe ciasto będzie wtedy odpowiednio napowietrzone, co zaowocuje lekkim i puszystym biszkoptem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z masą kokosową dodatkowo możecie udekorować pokruszonymi i uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku orzechami.