Ciasto z masą kokosową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

5 sztuk

40 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

90 mililitrów

do nasączenia:

120 mililitrów

1 sztuka

krem kokosowy:

800 mililitrów

40 gramów

100 gramów

300 gramów

200 gramów

polewa:

100 gramów

100 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 160 C. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy żółtka, ponownie mieszamy, aż do uzyskania kremowej masy.

Ciasto z masą kokosową - Krok 1

Krok 2

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do jajecznej masy powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie przesypujemy do niej mąkę z kakao, mieszamy szpatułka tylko do połączenia się składników.

Ciasto z masą kokosową - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 160 C. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 3

Krok 4

Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z blaszki, wyrównujemy wierzch za pomocą noża i ponownie wkładamy do blaszki. Wodę z sokiem z cytryny mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt.

Ciasto z masą kokosową - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Dodajemy cukier, wiórki kokosa i mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy kokosowej dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się roztopi. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń dodajemy go do gotującej się masy kokosowej.

Ciasto z masą kokosową - Krok 5

Krok 6

Mieszamy, aż masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciepła masę kokosową wlewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 6

Krok 7

Połamaną czekoladę przekładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Czekoladowy krem wlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można posypać płatkami kokosa.

Ciasto z masą kokosową - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ślimak
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z masą kokosowąCiasto z masą kokosową

W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny stanowi podstawę deseru. Masa kokosowa zachwyca aromatem i smakiem, a polewa czekoladowa sprawia, że obok ciasta nie można przejść obojętnie.

Dla kogo?

Jeśli macie za sobą pierwsze doświadczenia z pieczeniem i proste przepisy na babeczki czy placki nie skrywają przed Wami żadnych tajemnic, czas na kolejny etap wtajemniczenia.

Na jaką okazję?

Biszkopt z masą kokosową z dumą położycie na stole podczas świąt i innych ważnych okazji. Prezentuje się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem zastąpi tort w trakcie przyjęcia urodzinowego.

Czy wiesz, że?

Podczas łączenia masy jajecznej z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, zaleca się mieszać składniki ręcznie. Nie powinno trwać to zbyt długo. Kokosowe ciasto będzie wtedy odpowiednio napowietrzone, co zaowocuje lekkim i puszystym biszkoptem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z masą kokosową dodatkowo możecie udekorować pokruszonymi i uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku orzechami.