Jak zrobić ciasto bananowe? Jak upiec bananowca?
Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek? Zostańcie z nami i dowiedzcie się wszystkiego na temat ciasta bananowego. Zapraszamy!
Bananowiec – ciasto z Ameryki
Zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzi ciasto bananowe? Jeżeli tak, to spieszymy z wyjaśnieniem! Bananowiec, zwany również chlebkiem bananowym, to amerykański przysmak, który nie tak dawno zawitał do naszego kraju. Ciekawostka! 23 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Chleba Bananowego. Wiele krajów zaczyna wtedy świętowanie. Ten przysmak naprawdę przypadł niektórym do gustu! A co z Wami? Próbowaliście kiedyś ciasta bananowego? Jeżeli nie, to z pewnością przyda się Wam nasza receptura. Możemy zapewnić każdego, że to najprostsze ciasto, jakie kiedykolwiek mieliście okazję upiec.
Jak zrobić ciasto bananowe?
Do przygotowania ciasta bananowego nie będziecie potrzebować dużej ilości składników. Zobaczcie, co znajduje się na liście:
- 4 banany
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 20 gramów mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 140 gramów brązowego cukru
- 260 gramów mąki
- 2 jajka
- 120 gramów masła
- 1/3 łyżeczki soli
Ciasto bananowe – przygotowanie krok po kroku
Zakupy zrobione? Jeżeli tak, to czas na przygotowanie naszego wypieku. Jak zrobić ciasto bananowiec? Przedstawiamy Wam krok po kroku czynności, których wykonanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Zaczynamy!
- Na początku mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość należy przesiać przez sitko i odłożyć na bok.
- Co dalej? Rozgniatamy widelcem dojrzałe banany, aby zyskały w miarę gładką konsystencję.
- W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie przelewamy je do dużej miski. Masa na bananowca jest już prawie gotowa!
- Do masła dodajemy rozgniecione banany, cukier i jajka. Całość mieszamy, aż masa stanie się jednolita.
- Na koniec dodajemy mieszankę z mąki, sody oczyszczonej oraz soli, i mieszając łączymy całość.
- Foremkę do ciasta należy posmarować i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej bananowca.
- Jak upiec ciasto bananowe? Nagrzejcie urządzenie do 150 stopni Celsjusza, umieśćcie w nim chlebek i odczekajcie 50 minut. Gotowe! Zgadzacie się, że przygotowanie bananowca to łatwe zadanie?
Chlebek bananowy i dodatki
Jak zrobić bananowiec? To już wiecie! Uwierzcie nam, że jak raz spróbujecie tego wypieku, to będziecie chcieli jeść go codziennie. Nie ma w tym nic złego, jednak musicie zadbać o urozmaicenie receptury. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
Nie ma nic lepszego od połączenia bananowca z rozgrzewającym napojem. Spróbujcie herbaty z truskawkami i cytryną, a już zawsze będziecie serwować ten duet! Jeżeli jednak wolicie napoje bez wielu dodatków, to spróbujcie klasycznej herbaty malinowej. Pycha!
Czym najlepiej polać ciasto bananowe? Naszym zdaniem świetnie sprawdzi się sos o podobnym smaku. Dip bananowy to prawdziwy rarytas! Polejcie nim swój wypiek, a stworzycie znakomitą całość.
Ciasto czekoladowe z bananami to bardzo podobny wypiek. Jeżeli opanowaliście zrobienie chlebka, to i z nim nie będziecie mieli problemu. Nikt chyba nie ma już wątpliwości jak upiec bananowca, bo to bardzo prosty przepis! Udanego pieczenia i smacznego!
Komentarze (0)