Słodkie banany wystarczy obrać z miękkiej skórki i już są gotowe do spożycia jako samodzielna przekąska. Mogą być elementem gęstych koktajli, orzeźwiających sałatek owocowych i domowych wypieków. W przepisach wegańskich często używa się ich jako zamiennika jajek. Zanim przejdziemy do gotowania, warto dowiedzieć się, jak przechowywać banany, by móc w pełni cieszyć się ich pysznymi właściwościami.
Przechowywanie bananów – dlaczego tak ważne?
Może się wydawać, że nie jest to sprawa, nad którą trzeba dyskutować przez wiele godzin. W końcu banany to jedne z najpopularniejszych owoców, po które sięga się chętnie zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Kwestia przechowywania bananów jest jednak szczególnie istotna, gdy w nawyku mamy robienie większych zakupów raz na tydzień lub dwa, by uniknąć codziennych wypraw do sklepu. Czasem zdarza się, że zapasy okazują się zbyt duże. Właściwe traktowanie produktów spożywczych jest kluczowe, zwłaszcza pod kątem oszczędności dla portfela i eliminowania problemu marnowania żywności.
Banany – przechowywanie: co trzeba wiedzieć?
- Jeśli nie planujecie zużyć wszystkich bananów od razu, w sklepie wybierajcie zielonkawe, twarde egzemplarze. Pojedyncze sztuki dojrzewają szybciej niż te zebrane w kiści.
- Od razu po powrocie z zakupów banany należy wyciągnąć z plastikowych toreb lub woreczków wielokrotnego użytku, by miały dostęp do powietrza. Wiedząc jak przechowywać banany, możecie ułożyć je w dużej misie lub koszu.
- Najlepsze warunki dla przechowywania bananów to zacienione miejsce w temperaturze pokojowej. Nie powinny znajdować się blisko kuchenki, piekarnika lub kaloryfera. Wtedy proces ich dojrzewania znacznie przyspieszy.
Czy banany można trzymać w lodówce?
Nad tą kwestią zastanawiają się nawet bardziej doświadczeni szefowie kuchni. Problem pojawia się zwłaszcza w lecie, kiedy temperatura rośnie. Co zatem zrobić? Czy banany w lodówce to dobry pomysł? Wszystko zależy od samych owoców. Jeśli kupiliście zielone, niedojrzałe okazy, musicie unikać umieszczania ich w lodówce. Przez niską temperaturę zostaną zahamowane naturalne procesy rozwoju owoców. Lodówka to dobre miejsce wyłącznie dla dojrzałych bananów, na których skórce można zauważyć brązowe plamki. Dzięki włożeniu bananów do lodówki będziecie w stanie przedłużyć ich trwałość o 3-4 dni. Skórka zbrązowieje szybciej, lecz środek nadal będzie jasny i smaczny. Po przechowywaniu bananów w lodówce wyjmijcie je około pół godziny przed jedzeniem.
Bananowe triki na przechowywanie
- Przydatnym gadżetem, rozwiązującym problem jak przechowywać banany poza lodówką, okaże się drewniany koszyk z możliwością zawieszenia nad kuchennym blatem. Zapewnicie w ten sposób lepszą wentylację owoców i ograniczycie przedwczesne pojawianie się przebarwień.
- Jeśli zależy Wam na tym, by banany szybciej dojrzały, włóżcie je do papierowej torebki wraz z jabłkami.
Banan w kuchni – uśmiech na twarzy
Nie przesadzamy! Wiedząc, jak przechowywać banany, będziecie w stanie przygotować nawet najbardziej wymyślne potrawy z owocami w roli głównej. Na dzień dobry proponujemy pancakes z bananami i syropem klonowym, których aromat obudzi największego śpiocha. Prosty bananowiec to ciasto, które warto mieć w zanadrzu, gdy goście zapowiedzieli się z wizytą, ale brakuje Wam czasu na zrobienie skomplikowanego tortu albo sernika a wciąż macie kilka bananów w lodówce. Zostały jeszcze dwie sztuki? Podajcie więc dip bananowy doprawiony natką pietruszki i aromatycznym curry. Często okazuje się, że nietypowe receptury wychodzą najlepiej i smażone banany są tego apetycznym potwierdzeniem. Lubicie drób? Dla odmiany serwujcie go w wybornym curry z bananem. Szykowny kurczak z bananami po kubańsku to kolejny dowód na to, że banany sprawdzają się nie tylko w porze deseru.
Komentarze (0)