
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
1.5 łyżki
20 gramów
2 sztuki
0.25 pęczka
1 szczypta
2.5 dekagrama
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę. Kurczaka pokrój na większe kawałki. Posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i posiekaną papryczką chilli.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka ze wszystkich stron, polej rumem i zapal. Podczas tej czynności zachowaj szczególną ostrożność.

Krok 3
Dodaj wino, szczyptę imbiru i duś około 15 minut wolnym ogniu.

Krok 4
Banany obierz pokrój w grubsze plastry i lekko obsmaż na połowie masła.

Krok 5
Banany wraz z pozostałym, zimnym masłem dodaj do kurczaka. Chwilę pogotuj, aż smaki się połączą i natychmiast podawaj posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bananami po kubańsku
Kurczak duszony z bananami to danie inspirowane kuchnią kubańską. Różne odmiany bananów są w niej dość często wykorzystywanym składnikiem do przyrządzania placków i deserów, a smak tych owoców pasuje do wielu mięs, zwłaszcza drobiu. Zamarynuj kurczaka w przyprawach, w tym chili, a następnie usmaż go. Polej słynnym kubańskim trunkiem i podpal – flambirowanie, czyli przyrządzanie potraw z użyciem płomieni, sprawia, że dania zyskują na smaku. Możesz jednak pominąć ten krok, podlać kurczaka winem i dusić przez chwilę do miękkości. Na koniec podsmaż banany – sprawdzą się również odmiany warzywne, czyli platany, których nie jada się na surowo. Połącz owoce z kawałkami mięsa, dokładnie wymieszaj i podawaj. Popularnymi dodatkami do kubańskich dań są ryż oraz ziemniaki (w tym słodkie), więc wybierz to, co lubisz najbardziej. Gotową potrawę serwuj udekorowaną świeżą posiekaną kolendrą. Wypróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak z bananami po kubańsku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.