
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
1.5 łyżki
20 gramów
2 sztuki
0.25 pęczka
1 szczypta
2.5 dekagrama
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę. Kurczaka pokrój na większe kawałki. Posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i posiekaną papryczką chilli.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka ze wszystkich stron, polej rumem i zapal. Podczas tej czynności zachowaj szczególną ostrożność.

Krok 3
Dodaj wino, szczyptę imbiru i duś około 15 minut wolnym ogniu.

Krok 4
Banany obierz pokrój w grubsze plastry i lekko obsmaż na połowie masła.

Krok 5
Banany wraz z pozostałym, zimnym masłem dodaj do kurczaka. Chwilę pogotuj, aż smaki się połączą i natychmiast podawaj posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bananami po kubańsku
Kurczak duszony z bananami to danie inspirowane kuchnią kubańską. Różne odmiany bananów są w niej dość często wykorzystywanym składnikiem do przyrządzania placków i deserów, a smak tych owoców pasuje do wielu mięs, zwłaszcza drobiu. Zamarynuj kurczaka w przyprawach, w tym chili, a następnie usmaż go. Polej słynnym kubańskim trunkiem i podpal – flambirowanie, czyli przyrządzanie potraw z użyciem płomieni, sprawia, że dania zyskują na smaku. Możesz jednak pominąć ten krok, podlać kurczaka winem i dusić przez chwilę do miękkości. Na koniec podsmaż banany – sprawdzą się również odmiany warzywne, czyli platany, których nie jada się na surowo. Połącz owoce z kawałkami mięsa, dokładnie wymieszaj i podawaj. Popularnymi dodatkami do kubańskich dań są ryż oraz ziemniaki (w tym słodkie), więc wybierz to, co lubisz najbardziej. Gotową potrawę serwuj udekorowaną świeżą posiekaną kolendrą. Wypróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak z bananami po kubańsku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.