
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
1.5 łyżki
20 gramów
2 sztuki
0.25 pęczka
1 szczypta
2.5 dekagrama
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę. Kurczaka pokrój na większe kawałki. Posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i posiekaną papryczką chilli.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kurczaka ze wszystkich stron, polej rumem i zapal. Podczas tej czynności zachowaj szczególną ostrożność.

Krok 3
Dodaj wino, szczyptę imbiru i duś około 15 minut wolnym ogniu.

Krok 4
Banany obierz pokrój w grubsze plastry i lekko obsmaż na połowie masła.

Krok 5
Banany wraz z pozostałym, zimnym masłem dodaj do kurczaka. Chwilę pogotuj, aż smaki się połączą i natychmiast podawaj posypane posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bananami po kubańsku
Kurczak duszony z bananami to danie inspirowane kuchnią kubańską. Różne odmiany bananów są w niej dość często wykorzystywanym składnikiem do przyrządzania placków i deserów, a smak tych owoców pasuje do wielu mięs, zwłaszcza drobiu. Zamarynuj kurczaka w przyprawach, w tym chili, a następnie usmaż go. Polej słynnym kubańskim trunkiem i podpal – flambirowanie, czyli przyrządzanie potraw z użyciem płomieni, sprawia, że dania zyskują na smaku. Możesz jednak pominąć ten krok, podlać kurczaka winem i dusić przez chwilę do miękkości. Na koniec podsmaż banany – sprawdzą się również odmiany warzywne, czyli platany, których nie jada się na surowo. Połącz owoce z kawałkami mięsa, dokładnie wymieszaj i podawaj. Popularnymi dodatkami do kubańskich dań są ryż oraz ziemniaki (w tym słodkie), więc wybierz to, co lubisz najbardziej. Gotową potrawę serwuj udekorowaną świeżą posiekaną kolendrą. Wypróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak z bananami po kubańsku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie oryginalnych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.