Kurczak curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

1242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2056 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2601 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paski i obficie posyp curry oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Pozostaw go na 20 minut w lodówce.

Kurczak curry - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebule i chilli, po czym podsmaż je. Dodaj kurczaka i ponownie podsmaż.

Kurczak curry - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mleko kokosowe, śmietanę, pastę curry i sok z połówki limonki. Gotuj do momentu, gdy sos się zredukuje i odrobinę zgęstnieje. Podawaj z ryżem.

Kurczak curry - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń, 31.03.2020

    TAK. Zamiast pasty curry, której często po prostu nie mam w domu, dodaję przyprawę curry. Dla smaku i wyglądu dodaję również paprykę czerwoną, zieloną i żółtą, którą podsmażam razem z kurczakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wolińska

    Ewa Wolińska, 02.10.2017

    rewelacyjny smak pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Stachowiak

    Sara Stachowiak , 13.05.2017

    Super, na pewno nie ostatni raz to ugotowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta  Marmurowicz

    Judyta Marmurowicz , 18.06.2016

    Moi domownicy są zachwyceni :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wierzbowska

    Marta Wierzbowska, 07.03.2016

    Przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Spratek

    Aleksandra Spratek, 01.11.2015

    genialne, proste, bez udziwnień, szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pomykała

    Zofia Pomykała, 28.05.2015

    pycha, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Olejniczak

    Żaneta Olejniczak, 08.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curryKurczak curry

Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni indyjskiej. Dzięki intensywnym przyprawom, mięso drobiowe nabiera charakterystycznego smaku i dobrze współgra z bardziej łagodnymi dodatkami, na przykład białym ryżem, komosą ryżową, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Swoją wyrazistość kurczak zawdzięcza szczególnie przyprawie curry, która często jest używana właśnie do dań z drobiem. Duże znaczenie ma również pikantna papryczka chili, która idealnie współgra z delikatną słodyczą mleka kokosowego oraz aromatyczną kurkumą i kwaskowatym imbirem, wchodzącymi w skład curry. Do tego rodzaju dań świetnie pasują dodatki z sezonowych warzyw oraz różne surówki i sałatki (na przykład z rukoli, pomarańczy oraz granatu). Potrawa dobrze smakuje, a także wygląda, posypana świeżymi ziołami: bazylią, pietruszką, kolendrą, kozieradką lub szczypiorkiem. Kurczak curry idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Życzymy smacznego.