Kurczak curry – przepis z ryżem w sosie: prosty | Przepisy.pl pixel

Kurczak curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

130

1497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2691 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotowanie kurczaka curry zacznij od pokrojenia mięsa w paski. Posyp je obficie przyprawami – łyżkami Curry Knorr oraz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Przełóż kurczaka na talerz lub do miski i wstaw na 20 minut do lodówki.

Kurczak curry - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pokrój dwie średnie cebule i papryczkę chili. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim pokrojone warzywa. Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodaj kurczaka. Podsmaż, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.

Kurczak curry - Krok 2

Krok 3

Następnie przygotuj sos do kurczaka w curry. Na patelnię wlej puszkę mleka kokosowego, łyżkę śmietany 18%, łyżkę pasty curry i sok z połówki limonki. Gotuj całość do momentu, gdy sos się zredukuje – czyli odrobinę zgęstnieje dzięki odparowaniu wody. Na koniec dokładnie przemieszaj danie. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem basmati.

Kurczak curry - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz zrobić wrażenie na znajomych? Podaj im curry z kurczakiem przyozdobione papryczką chili lub ćwiartką limonki. Przepis na kurczaka curry możesz też dla smaku urozmaicić o świeżą zieleninę i posypać danie z wierzchu natką pietruszki.

10

Opinie o przepisie

  • Domiś

    Domiś , 25.07.2021

    A czy ta pasta curry ma być żółta ? Bo są różne rodzaje, a w składnikach nie jest napisane jaka to ma być :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK. Zamiast pasty curry, której często po prostu nie mam w domu, dodaję przyprawę curry. Dla smaku i wyglądu dodaję również paprykę czerwoną, zieloną i żółtą, którą podsmażam razem z kurczakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wolińska

    Ewa Wolińska , 02.10.2017

    rewelacyjny smak pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Stachowiak

    Sara Stachowiak , 13.05.2017

    Super, na pewno nie ostatni raz to ugotowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta  Marmurowicz

    Judyta Marmurowicz , 18.06.2016

    Moi domownicy są zachwyceni :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wierzbowska

    Marta Wierzbowska , 07.03.2016

    Przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Spratek

    Aleksandra Spratek , 01.11.2015

    genialne, proste, bez udziwnień, szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pomykała

    Zofia Pomykała , 28.05.2015

    pycha, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Olejniczak

    Żaneta Olejniczak , 08.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry indyjskie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curryKurczak curry

Lubisz, gdy Twój talerz prezentuje się kolorowo, a jego zawartość zachwyca smakiem? Dobrze trafiłeś! Mamy dla Ciebie przepis na pyszne mięso w orientalnym wydaniu. Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kulinariów indyjskich. Mimo że wiele przepisów na curry kojarzonych jest z kuchnią wegetariańską, tym razem postanowiliśmy do dania dodać pierś z kurczaka. Dzięki intensywnym przyprawom mięso drobiowe nabiera charakterystycznego smaku oraz apetycznej barwy. Papryczka chili nadaje curry z kurczakiem pikanterii, a sok z limonki przyjemnie orzeźwia. Przepis na kurczaka curry wypełniony jest charakternymi składnikami, które razem tworzą bardzo spójną kompozycję. Kiedy rozpoczynasz przygotowania? Mamy nadzieję, że już wkrótce to danie pojawi się w Twoim menu i zostanie w nim na dłuższą chwilę. Powodzenia w gotowaniu i smacznego! Niech kulinarna zabawa nie ma końca. 

Dla kogo?

Każdy fan intensywnych w smaku potraw będzie zadowolony z naszej propozycji. Kurczak curry zachwyca licznymi walorami, o czym już wkrótce możesz się przekonać! Swoją wyrazistość kurczak zawdzięcza szczególnie przyprawie curry, która często jest używana właśnie do dań z drobiem. Jej ciekawy smak zyskał popularność na całym świecie! Duże znaczenie ma również pikantna papryczka chili. W curry z kurczakiem idealnie współgra ona z delikatną słodyczą napoju kokosowego oraz aromatyczną kurkumą i kwaskowatym imbirem, wchodzącymi w skład kurczaka curry. Spróbujesz? Z różnorodnym curry z kurczakiem nie będziesz nudzić się podczas posiłku! Poznawanie nowych przypraw to niezwykle ważny element w rozwijaniu swoich kulinarnych umiejętności. Przygotowanie tego znakomitego dania, jakim jest kurczak w sosie curry, z pewnością poszerzy Twoje horyzonty. Może nawet dorzucisz do potrawy coś od siebie? Podziel się z nami swoimi propozycjami produktów, które Twoim zdaniem pasują do kompozycji składników. Kurczak curry z ryżem dobrze smakuje w każdej odsłonie. 

Na jaką okazję?

Kurczak curry idealnie sprawdzi się na obiad. To szybkie i proste danie pojawi się na Twoim talerzu w trybie natychmiastowym. Niecała godzina i gotowe. Sam przyznaj, że to naprawdę szybko! Jeżeli nie zjesz całej porcji – zapakuj danie do pojemnika i zabierz ze sobą do pracy. Odgrzewane smakuje bardzo dobrze! Kurczak w curry sprawdzi się również na ciepłą kolację. Pamiętaj jednak, aby zadbać o preferencje osób, dla których serwujesz to danie. Jeśli wolisz łagodniejsze potrawy lub gotujecie dla większej liczby osób, możesz zredukować ilość ostrej papryki oraz azjatyckiej pasty curry. Zobacz na podane proporcje i zmniejsz je np. o połowę. To Ty decydujesz, jaki poziom ostrości będzie miała potrawa. Przepis z łatwością dopasujesz do siebie, swoich upodobań i okoliczności, w jakich masz zamiar podać kurczaka curry. Powodzenia i do dzieła! Już wkrótce Twoja kuchnia zmieni się w miejsce pełne smaku, aromatu i dobrej zabawy. 

Czy wiesz, że?

Kurczak curry przepis jest znany na całym świecie. Wszystko za sprawą tej aromatycznej przyprawy, która cieszy się ogromną sławą i uznaniem. Zapewne słyszałeś o jej licznych walorach. Mieszkańcy Azji uważają, że jest to wyjątkowo …. specjał. Nic w tym dziwnego, że już w XVII wieku mogliśmy przeczytać pierwszą wzmiankę na temat curry. Znalazła się ona w portugalskiej książce kucharskiej, a później coraz częściej występowała w innych dziełach oraz na naszych talerzach. Już teraz przekonaj się o potencjale tej znakomitej przyprawy. Nasz przepis jest do tego idealną okazją! Na koniec zadbaj o dodatki, z którymi podasz danie.  Kurczak z curry według naszego przepisu dobrze współgra z łagodniejszymi produktami, na przykład białym ryżem, komosą ryżową, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Grunt to równowaga na talerzach! Jeżeli jednak masz inne dodatki, które bardziej przypadają Ci do gustu, to również możesz dorzucić je na swój talerz. Eksperymentuj i baw się z przepisem, a uzyskasz najlepsze rezultaty. 

Dla urozmaicenia:

Do dań takich jak kurczak w curry świetnie pasują dodatki z sezonowych warzyw oraz różne surówki i sałatki (na przykład z rukoli, pomarańczy oraz granatu). Kurczak curry dobrze smakuje posypany świeżymi ziołami: bazylią, pietruszką, kolendrą, kozieradką lub szczypiorkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pozwolić sobie na odrobinę swobody w podejściu do przepisu na curry z kurczakiem. Szczypta improwizacji jest zawsze mile widziana – również w przypadku kurczaka curry! Przepis daje wiele możliwości tym z nas, którzy nie boją się eksperymentować ze składnikami. Zadbaj także o sposób podania potrawy. Warstwa wizualna jest bardzo ważna, ponieważ to ona zwraca uwagę wszystkich smakoszy! Co powiesz na kolorowe miseczki, które dodatkowo podbiją kolor żółtego curry? Naszym zdaniem to strzał w dziesiątkę. Po przygotowaniu naszej potrawy koniecznie napisz w komentarzu, co sądzisz o recepturze. Twoja opinia jest dla nas niezwykle ważna. Do usłyszenia i smacznego!