Curry z kurczaka w ostrym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka w ostrym sosie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj jogurt z mieloną gorczycą, kminem, przyprawą Knorr tak aby powstała marynata. Następnie włóż do niej pokrojonego kurczaka i odstaw wszystko na noc.

Krok 3

Teraz dodaj garam masala, kolendrę i 150 ml wody a potem duś wszystko kolejny kwadrans. Na końcu dodaj poszatkowane chili.

Krok 5

Do tego dolej szklankę wody oraz kurkumę, kardamon i cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem dopóki ryż nie zmięknie.

Krok 2

Po marynowaniu smaż kurczaka na oleju przez kwadrans a następnie dodaj cebulę i poczekaj aż się podsmaży.

Krok 4

Na osobnej patelni podsmaż cebulę, imbir, czosnek oraz 10 dag ryżu.

Krok 6

Odkryj naczynie i gotuj aż wyparuje nadmiar wody. Serwuj ryż z kurczakiem i sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej