Curry z kurczaka w ostrym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka w ostrym sosie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj jogurt z mieloną gorczycą, kminem, przyprawą Knorr tak aby powstała marynata. Następnie włóż do niej pokrojonego kurczaka i odstaw wszystko na noc.

Krok 3

Teraz dodaj garam masala, kolendrę i 150 ml wody a potem duś wszystko kolejny kwadrans. Na końcu dodaj poszatkowane chili.

Krok 5

Do tego dolej szklankę wody oraz kurkumę, kardamon i cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem dopóki ryż nie zmięknie.

Krok 2

Po marynowaniu smaż kurczaka na oleju przez kwadrans a następnie dodaj cebulę i poczekaj aż się podsmaży.

Krok 4

Na osobnej patelni podsmaż cebulę, imbir, czosnek oraz 10 dag ryżu.

Krok 6

Odkryj naczynie i gotuj aż wyparuje nadmiar wody. Serwuj ryż z kurczakiem i sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka w ostrym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej