Curry z okry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z okry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.

Krok 2

Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.

Krok 4

Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.

Krok 5

Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

pasibrzuch

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pierniczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej