
Składniki
2 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.
Krok 2
Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.
Krok 4
Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.
Krok 5
Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

Dobra rada:
Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej