Curry z okry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z okry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.

Krok 2

Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.

Krok 4

Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.

Krok 5

Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

pasibrzuch

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej