Curry z okry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z okry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.

Krok 2

Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.

Krok 4

Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.

Krok 5

Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

pasibrzuch

Dobra rada:

Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej