
Składniki
2 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.
Krok 2
Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.
Krok 4
Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.
Krok 5
Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

Dobra rada:
Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej