
Składniki
2 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.
Krok 2
Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.
Krok 4
Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.
Krok 5
Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

Dobra rada:
Znudzony tradycyjną formą leczo? Dorzuć do swojej recepturę okrę!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej