Curry z okry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

135

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrę opłucz i osącz. Odetnij i wyrzuć końcówki, resztę pokrój na kawałki o długości 2,5 cm.

Krok 2

Cebulę posiekaj, pomidora pokrój w kostkę, tak samo papryczki.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę, dodaj chilli, listki curry, sól i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 6 minut, nieustannie mieszając.

Krok 4

Stopniowo dodaj okrę, znowu wymieszaj.

Krok 5

Po 15 minutach dodaj plasterki pomidora. Całość skrop sokiem z cytryny.

Krok 6

Dodaj listki kolendry. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Podawaj gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z okry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej