Curry z wieprzowiny po cejlońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z wieprzowiny po cejlońsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżeczki

3 łyżki

0.2 łyżeczki

1 łyżka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wieprzowinę skrój w solidną kostkę. Podsmaż na oleju liście curry oraz kozieradkę.

Krok 2

Kiedy przyprawy zaczną brązowieć dodaj czosnek i cebulę i smaż na niewielkim ogni aż cebula zmięknie.

Krok 3

Teraz dodaj chili, curry, imbir, ocet oraz mięso. Cały czas mieszając smaż na dużym ogniu dopóki mięso nie zostanie oblepione przyprawami.

Krok 4

Pastę tamaryndową zamocz w gorącej wodzie. Kiedy się rozpuści przecedź ją przez sito aby pozbyć się nasion. Dodaj powstały płyn do mięsa.

Krok 5

Dodaj także kardamon, cynamon oraz wlej mleko kokosowe.

Krok 6

Dodaj bulionetkę Knorr i całość duś aż mięso zmięknie i sos zgęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z wieprzowiny po cejlońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej