
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, wyciśnij sok z cytryny , ogórki pokrój w plastry, paprykę w cienkie paseczki a cebulę w półplastry.

Krok 2
W misce połącz sok z cytryny kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, oliwę, musztardę miód i natkę pietruszki. W powstałym sosie wymieszaj czerwoną cebulę ogórki i paprykę.


Dobra rada:
Kiszonki to źródło kwasu mlekowego który jest naturalnym priobiotylkiem, ogórki podobnie jak czerwona papryka są bogate w witaminę C. Miód, cebula i czosnek mają działanie bakteriostatyczne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ogórków kiszonych
Ogórki kiszone cieszą się ogromną popularnością. Wiele osób twierdzi, że nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Istnieją jednak składniki, które doskonale wzbogacają ten wyrazisty smak. Z przyjemnością meldujemy, że sałatka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy należy do tych receptur, które prędko nie wychodzą z mody.
Dla kogo? Sałatka z ogórków kiszonych uratuje każdego kucharza, któremu zabrakło czasu na duże zakupy. Do jej zrobienia wystarczą łatwo dostępne produkty, zazwyczaj pojawiające się w kuchennych zapasach.
Na jaką okazję? Znakomicie komponuje się z daniami obiadowymi. Sałatka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Można potraktować ją również jako mniejszą przekąskę lub pomysł na kolację.
Czy wiesz, że? Ogórek zaliczany jest do rodziny roślin dyniowatych. Jego kuzynami są między innymi melony i kiwano.
Dla urozmaicenia: Sałatka z ogórków kiszonych i cebuli stanie się jeszcze bardziej kolorowa, jeśli dodacie do niej pomidorki koktajlowe.