Dla zdrowia!
Oficjalnie ogórek kiwano zalicza się do owoców, jednak w niektórych częściach świata uprawiany jest jako warzywo. Niezależnie od tego, którą wersję przyjmiemy za bardziej odpowiednią, właściwości odżywcze ogórka rogatego pozostają niezmienne. Składający się w znacznej części z wody, jest niskokaloryczny – zawiera około 40 kalorii w 100 gramach. Ponadto to bogaty w witaminy i składniki mineralne owoc.
W kiwano naturalnie występuje fosfor i wapń, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz mięśni. Znajdziemy w nim też żelazo, które pełni szereg istotnych funkcji w organizmie, ale przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wpływa na prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Zawarty w ogórku kiwano magnez jest jednym z pierwiastków, od których zależy utrzymanie równowagi elektrolitowej, a jednocześnie przyczynia się do niwelowania uczucia zmęczenia. Z kolei o układ nerwowy i ciśnienie krwi zadba obecny w ogórku kiwano potas. Występujące w owocu witaminy A oraz C, oprócz zbawiennego wpływu na układ odpornościowy i wzrok, przyczyniają się także do utrzymania skóry w dobrej kondycji. Jak wiadomo – zdrowa skóra to piękna skóra.
powrót do góryZainspiruj się!
Owoc kiwano powinien być spożywany na surowo – w tej formie smakuje zdecydowanie najlepiej. Jeśli jednak koniecznie chcemy ingerować w jego wygląd i strukturę, zróbmy z niego dżem lub konfiturę. Będzie to wyśmienite nadzienie do naleśników z dżemem i lodami waniliowymi. Surowe kawałki mogą pełnić funkcję ich zachęcającej dekoracji. Kiwano świetnie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym, więc w pyszny sposób urozmaici nasze śniadania. W przepisie na jogurt naturalny z otrębami i owocami sprawdzi się doskonale. Orzeźwienie na dobry początek dnia gwarantowane! Na drugie śniadanie lub lekką kolację proponujemy sałatkę cytrusową z awokado – koniecznie z dodatkiem kiwano. Jeśli upał daje się we znaki, sałatka na upalne dni skutecznie odświeży kubki smakowe. Z racji tego, że owoc kiwano pasuje również do wytrawnych składników, koniecznie musisz wypróbować przepis na sałatkę z cytrusami i kozim serem. Jest ona odpowiednia nawet na bardziej eleganckie i szykowne przyjęcia. Z kolei owocowa sałatka z krewetkami potwierdza tezę, że ogórek afrykański bardzo dobrze komponuje się z owocami morza. Udaną niespodzianką na talerzu dla wszystkich domowników będzie owocowy kurczak z curry, którego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. W tej potrawie kiwano również smakuje wspaniale.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Pochodzenia nazwy „kiwano” należy doszukiwać się w Nowej Zelandii. Stanowi ona połączenie słów kiwi i banan, co tylko podkreśla smakowe i aromatyczne podobieństwa tych owoców.
- W krajach anglojęzycznych można spotkać się z jeszcze jednym określeniem. Ogórek kiwano bywa nazywany rogatym afrykańskim melonem.
- Owoce kiwano mają podłużny kształt. Kolor ich skórki zmienia się z czasem – najpierw są zielone, a gdy dojrzeją, stają się pomarańczowe lub ciemnożółte. Można na nich zauważyć drobne prążki.
- Ogórek kiwano zasługuje na szczególne wyróżnienie wśród owoców ze względu na swoją trwałość. Można przechowywać go nawet pół roku bez ryzyka utraty właściwości smakowych i odżywczych. Z tego względu często traktowany jest również jako ozdoba do wnętrz.
- Afrykański owoc najlepiej wzrasta w ciepłym klimacie. Mimo to jego uprawa w Polsce jest możliwa, choć dość wymagająca. Najprościej jest wyhodować owoce w szklarniach, ponieważ w temperaturze poniżej 15°C przestają rosnąć.
- Dojrzałe owoce kiwano osiągają długość około 12–15 centymetrów i ważą 200–300 gramów. W każdej sztuce znajduje się około 500 drobnych nasion.
- Przy zachowaniu optymalnych warunków roślina kiwano dojrzewa w błyskawicznym tempie. Pierwszych zbiorów można oczekiwać już po 3 tygodniach.
Z czym to się je?
Ze względu na pochodzenie kiwano jest nazywany ogórkiem afrykańskim. Można spotkać się także z określeniem ogórek rogaty, związanym bezpośrednio z jego wyglądem. Jak widać, dla jednego owocu funkcjonuje przynajmniej kilka nazw. Jeszcze więcej jest możliwości jego wykorzystania w kuchni. Najprostszą metodą degustacji jest przekrojenie kiwano na pół i wyjedzenie zielono-żółtego miąższu wraz z nasionami za pomocą łyżeczki. Słodkawy, lecz odświeżający – taki jest smak dojrzałego owocu. Osoby, którym kiwano wydaje się cierpki, chętnie posypują go odrobiną cukru.
Najlepiej jest spożywać kiwano na surowo, lecz to też daje kucharzowi ogromne pole manewru. Kolorowe sałatki owocowe mogą tylko zyskać na obecności tego owocu. Jego orzeźwiający posmak sprawi, że z pewnością nie będą mdłe. Ogórek kiwano warto łączyć z innymi egzotycznymi produktami. Trochę tropików na talerzu każdego wprowadzi w wakacyjną atmosferę. Afrykańskiego ogórka można dodawać także do deserów lodowych oraz ciast. Barwne koktajle i gęste smoothie będą nie tylko pyszną, ale także odświeżającą przekąską – idealną w upalne dni. Niech w tych kompozycjach znajdą się krewniacy kiwano, przede wszystkim melony. Kiwi i sok z cytryny lub limonki wzmocnią jego znakomite walory.
Połączenie mięsa i owoców od zawsze kojarzy się z wykwintnymi posiłkami. Z ogórkiem kiwano mięsne potrawy zyskają egzotyczny charakter. Owoc świetnie podkreśla smak ryb i owoców morza, więc rogaty ogórek sprawdzi się doskonale, gdy w planach jest wystawne przyjęcie. Choć na surowo można przechowywać go naprawdę długo, znakomicie smakuje również w formie przetworów. Kiwano będzie fantastyczną odmianą dla kisieli, które do tej pory gościły w naszych kuchniach. Dżemy, powidła i konfitury to swojska, tradycyjna metoda na zatrzymanie tropikalnego smaku na dłużej.
powrót do góry
Komentarze (0)