Owocowy kurczak z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owocowy kurczak z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
1144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

1 łyżka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania ryżu. Powinien być sypki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim paprykę pokrojoną w paski oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 3

Pokrój w paski mięso z kurczaka i wraz z przyprawami dodaj na patelnię. Smaż, aż wszystko stanie się złociste.

Krok 4

Teraz wlej na patelnię szklankę wody, dodaj ryż oraz Bulionetkę drobiową Knorr.

Krok 5

Gotuj całość pod pokrywą, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa i pozostaw na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Potrawę podawaj udekorowaną listkami świeżej kolendry.

7

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 19.08.2021

    Danie z przepisu przygotowywałam już nie jeden raz, składniki bardzo dobrze dobrane, cały obiad wychodzi pyszny. Naprawdę wart wykonania i spróbowania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Dylewska

    Grażyna Dylewska , 13.11.2020

    To będzie super obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Wargala

    Mirosław Wargala , 07.05.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Dylewska

    Grażyna Dylewska , 20.09.2017

    Lubie takie smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Szynszylowska

    Asia Szynszylowska , 12.04.2016

    mniam mniam mniam mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ogrodowska Lidka

    Ogrodowska Lidka , 24.03.2016

    Bardzo smaczne danie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Bazylak

    Aleksandra Bazylak , 14.03.2016

    Bardzo smaczne, ananas łagodzi całą pikanterie i idealnie się z nią komponuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owocowy kurczak z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej