Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
20 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
8 łyżek
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano.
Krok 2
Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły.
Krok 3
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, rozkruszone mini kostki Knorr, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.
Krok 5
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin.
Krok 6
Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej