Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
20 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
8 łyżek
4 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano.
Krok 2
Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły.
Krok 3
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, rozkruszone mini kostki Knorr, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.
Krok 5
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin.
Krok 6
Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej