Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

8 łyżek

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano.

Krok 2

Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły.

Krok 3

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, rozkruszone mini kostki Knorr, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.

Krok 5

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin.

Krok 6

Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej