Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

8 łyżek

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano.

Krok 2

Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły.

Krok 3

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, rozkruszone mini kostki Knorr, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.

Krok 5

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin.

Krok 6

Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Cezara
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej