Tarta z warzywami

z marchewką, cukinią, bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

6 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty wyłóż pergaminem, następnie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem i obsyp równomiernie fasolą lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 10 minut.

Tarta z warzywami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę i czosnek posiekaj. W niedużym garnku przesmaż cebule i czosnek, dodaj grzyby i smaż chwilę. Następnie wlej śmietanę, dodaj przyprawy Knorr – rozmaryn oraz pieprz. Sos gotuj 8-10 minut na wolnym ogniu, dopraw do smaku i zestaw z ognia.

Tarta z warzywami - Krok 2

Krok 3

Marchewki, cukinie i bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Następnie w miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet oraz posiekany 1 ząbek czosnku i zamarynuj pokrojone warzywa (10 minut).

Tarta z warzywami - Krok 3

Krok 4

Grzybowy sos wyłóż na zapieczone ciasto. Plastry warzyw układaj na przemian dookoła na sosie.

Tarta z warzywami - Krok 4

Krok 5

Tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Tarta z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tarty możesz przygotować dip jogurtowy z ziołami – szczypiorem, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem.

2

Opinie o przepisie

  • Teresa Kowalczyk

    Teresa Kowalczyk, 24.10.2018

    Warto spróbować , jest dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jarosz

    Kinga Jarosz, 23.10.2018

    Kulinarna doskonałość

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z warzywamiTarta z warzywami

Ciężko znaleźć kogoś, kto po pierwszym spróbowaniu, nie sięgnął po nią kolejny raz. To właśnie tarta wciąż wiedzie prym w gastronomii i wydaje się, że jeszcze prędko nie wyjdzie z mody. Kruche ciasto na spodzie, a do tego pyszne nadzienie, mniam! Ilość możliwości jej podania jest niezliczona! To od Twojej inwencji zależy, jaki będzie efekt końcowy. Dziś proponujemy: tarta z warzywami z sosem grzybowym i rozmarynem. Wyborny smak gwarantowany!

Dla kogo? Jeśli chcesz poczuć się jak w scenerii rodem z paryskiego żurnala, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zaproś do domu kulinarny symbol Francji!

Na jaką okazję? Tego typu tarta z warzywami sprawdzi się idealnie jako przekąska na niemal każdą okazję. Jej kruche, delikatne ciasto zadowoli nawet najbardziej wymagających!

Dla urozmaicenia: Jako dodatek do tarty przygotuj dip na bazie tymianku, rozmarynu, szczypioru i czosnku. Z warzywami będzie się komponować idealnie!

Czy wiesz, że? Tarta to jedno z popularniejszych dań kuchni francuskiej. Składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może występować zarówno w słonej, jak i słodkiej odsłonie.

Na ciepło i na zimno. Wytrawnie lub na słodko. Oto tarta!