Tarta z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z warzywami

z marchewką, cukinią, bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

603 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

150 mililitrów

6 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do tarty z warzywami wyłóż pergaminem, następnie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem i obsyp równomiernie fasolą lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 10 minut.

Tarta z warzywami - Krok 1

Krok 2

Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę i czosnek posiekaj. W niedużym garnku przesmaż cebule i czosnek, dodaj grzyby i smaż chwilę. Następnie wlej śmietanę, dodaj przyprawy Knorr – rozmaryn oraz pieprz. Sos gotuj 8-10 minut na wolnym ogniu, dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Tarta z warzywami - Krok 2

Krok 3

Marchewki, cukinie i bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Następnie w miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet oraz posiekany 1 ząbek czosnku i zamarynuj pokrojone warzywa (10 minut).

Tarta z warzywami - Krok 3

Krok 4

Grzybowy sos wyłóż na zapieczone ciasto. Plastry warzyw układaj na przemian dookoła na sosie.

Tarta z warzywami - Krok 4

Krok 5

Tartę z warzywami wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Tarta z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby tarta z warzywami miała jeszcze lepszy smak, przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta odrobiną oliwy z oliwek – dzięki temu będą one chrupiące i delikatnie złociste.

5

Opinie o przepisie

  • Elik

    Elik , 12.03.2024

    Formę wykładamy chyba ciastem kruchym, a nie francuskim????

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK. Uwielbiam tarty. Ta wygląda znakomicie. Ja zamiast bakłażana dodam korzeń pietruszki, albo pory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kowalczyk

    Teresa Kowalczyk , 24.10.2018

    Warto spróbować , jest dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jarosz

    Kinga Jarosz , 23.10.2018

    Kulinarna doskonałość

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z warzywamiTarta z warzywami

Trudno znaleźć kogoś, kto po pierwszym spróbowaniu, nie sięgnął po nią kolejny raz. To właśnie tarta wciąż wiedzie prym w gastronomii i wydaje się, że jeszcze prędko nie wyjdzie z mody. Kruche ciasto na spodzie, a do tego pyszne nadzienie, mniam! Ilość możliwości jej podania jest niezliczona! To od Twojej inwencji zależy, jaki będzie efekt końcowy. Dziś proponujemy: tarta z warzywami z sosem grzybowym i rozmarynem. Wyborny smak gwarantowany!

Dla kogo?

Jeśli chcesz poczuć się jak w scenerii rodem z paryskiego żurnala, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zaproś do domu kulinarny symbol Francji – tartę z warzyw!

Na jaką okazję?

Tego typu tarta z warzywami sprawdzi się idealnie jako przekąska na niemal każdą okazję. Jej kruche, delikatne ciasto zadowoli nawet najbardziej wymagających!

Dla urozmaicenia:

Jako dodatek do tarty z warzywami przygotuj dip na bazie tymianku, rozmarynu, szczypioru i czosnku. Z warzywami będzie się komponować idealnie!

Czy wiesz, że?

Tarta – z warzywami i nie tylko – to jedno z popularniejszych dań kuchni francuskiej. Składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może występować zarówno w słonej, jak i słodkiej odsłonie.

Jeżeli gustujesz w wegetariańskich daniach, sprawdź nasz przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą lub na zieloną kanapkę z pastą z awokado i łososiem. Smacznego!