Tarta z warzywami
z marchewką, cukinią, bakłażanem
łatwe
553 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
150 mililitrów
6 łyżek
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do tarty wyłóż pergaminem, następnie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem i obsyp równomiernie fasolą lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 10 minut.
Krok 2
Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę i czosnek posiekaj. W niedużym garnku przesmaż cebule i czosnek, dodaj grzyby i smaż chwilę. Następnie wlej śmietanę, dodaj przyprawy Knorr – rozmaryn oraz pieprz. Sos gotuj 8-10 minut na wolnym ogniu, dopraw do smaku i zestaw z ognia.
Krok 3
Marchewki, cukinie i bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Następnie w miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet oraz posiekany 1 ząbek czosnku i zamarynuj pokrojone warzywa (10 minut).
Krok 4
Grzybowy sos wyłóż na zapieczone ciasto. Plastry warzyw układaj na przemian dookoła na sosie.
Krok 5
Tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Dobra rada:
Do tarty możesz przygotować dip jogurtowy z ziołami – szczypiorem, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z warzywami
Ciężko znaleźć kogoś, kto po pierwszym spróbowaniu, nie sięgnął po nią kolejny raz. To właśnie tarta wciąż wiedzie prym w gastronomii i wydaje się, że jeszcze prędko nie wyjdzie z mody. Kruche ciasto na spodzie, a do tego pyszne nadzienie, mniam! Ilość możliwości jej podania jest niezliczona! To od Twojej inwencji zależy, jaki będzie efekt końcowy. Dziś proponujemy: tarta z warzywami z sosem grzybowym i rozmarynem. Wyborny smak gwarantowany!
Dla kogo? Jeśli chcesz poczuć się jak w scenerii rodem z paryskiego żurnala, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zaproś do domu kulinarny symbol Francji!
Na jaką okazję? Tego typu tarta z warzywami sprawdzi się idealnie jako przekąska na niemal każdą okazję. Jej kruche, delikatne ciasto zadowoli nawet najbardziej wymagających!
Dla urozmaicenia: Jako dodatek do tarty przygotuj dip na bazie tymianku, rozmarynu, szczypioru i czosnku. Z warzywami będzie się komponować idealnie!
Czy wiesz, że? Tarta to jedno z popularniejszych dań kuchni francuskiej. Składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może występować zarówno w słonej, jak i słodkiej odsłonie.
Na ciepło i na zimno. Wytrawnie lub na słodko. Oto tarta!