Tarta z warzywami
z marchewką, cukinią, bakłażanem
łatwe
494 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
150 mililitrów
6 łyżek
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do tarty wyłóż pergaminem, następnie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem i obsyp równomiernie fasolą lub grochem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 10 minut.
Krok 2
Grzyby pokrój w cienkie plastry, cebulę i czosnek posiekaj. W niedużym garnku przesmaż cebule i czosnek, dodaj grzyby i smaż chwilę. Następnie wlej śmietanę, dodaj przyprawy Knorr – rozmaryn oraz pieprz. Sos gotuj 8-10 minut na wolnym ogniu, dopraw do smaku i zestaw z ognia.
Krok 3
Marchewki, cukinie i bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Następnie w miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet oraz posiekany 1 ząbek czosnku i zamarynuj pokrojone warzywa (10 minut).
Krok 4
Grzybowy sos wyłóż na zapieczone ciasto. Plastry warzyw układaj na przemian dookoła na sosie.
Krok 5
Tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Dobra rada:
Do tarty możesz przygotować dip jogurtowy z ziołami – szczypiorem, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z warzywami
Ciężko znaleźć kogoś, kto po pierwszym spróbowaniu, nie sięgnął po nią kolejny raz. To właśnie tarta wciąż wiedzie prym w gastronomii i wydaje się, że jeszcze prędko nie wyjdzie z mody. Kruche ciasto na spodzie, a do tego pyszne nadzienie, mniam! Ilość możliwości jej podania jest niezliczona! To od Twojej inwencji zależy, jaki będzie efekt końcowy. Dziś proponujemy: tarta z warzywami z sosem grzybowym i rozmarynem. Wyborny smak gwarantowany!
Dla kogo? Jeśli chcesz poczuć się jak w scenerii rodem z paryskiego żurnala, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zaproś do domu kulinarny symbol Francji!
Na jaką okazję? Tego typu tarta z warzywami sprawdzi się idealnie jako przekąska na niemal każdą okazję. Jej kruche, delikatne ciasto zadowoli nawet najbardziej wymagających!
Dla urozmaicenia: Jako dodatek do tarty przygotuj dip na bazie tymianku, rozmarynu, szczypioru i czosnku. Z warzywami będzie się komponować idealnie!
Czy wiesz, że? Tarta to jedno z popularniejszych dań kuchni francuskiej. Składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może występować zarówno w słonej, jak i słodkiej odsłonie.
Na ciepło i na zimno. Wytrawnie lub na słodko. Oto tarta!