Pierś kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś kurczaka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

542 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

677 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

100 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso, umyj i osusz. Dopraw przyprawą Knorr i podsmaż na rozgrzanym oleju wraz z połówkami pieczarek.

Krok 2

Zetrzyj sery i podgrzewaj razem z mięsem na patelni, do momentu, aż się stopią.

Krok 3

Rozprowadź po całości śmietanę i dodaj sos sałatkowy Knorr.

Krok 4

Dobrze wymieszaj i duś całość około 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i świeżo zmielony pieprz

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane mięso doskonale smakuje z gotowanym ryżem lub ziemniakami.

8

Opinie o przepisie

  • Bogas Bogas

    Bogas Bogas , 23.02.2020

    przepyszne wyszlo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Klofta

    Maciej Klofta , 11.12.2017

    Dzieciaki zajadali się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Jakubowski

    Bogdan Jakubowski , 15.01.2017

    zrobiłem wyszło nie źle szkoda że nie ma podobnych wartości odżywczych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Malycha

    Marta Malycha , 14.01.2017

    Delicious !!! :*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jelonek

    Barbara Jelonek , 30.08.2016

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majka Pawlaczyk

    Majka Pawlaczyk , 29.08.2016

    No, właśnie! Mnie też obrazek nie pasuje! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Modrzejewska

    Alicja Modrzejewska , 29.08.2016

    Kurczak jest, pieczarki też - ale o podsmażanej cebulce nic w przepisie nie wspomnieli. A to zielone przypomina raczej świeży majeranek lub bazylię niż koperek. Albo przepis niedokładny, albo kogoś poniosło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Gorowy

    Dawid Gorowy , 29.08.2016

    Być może jestem jeszcze wczorajszy ale pieś z kurczaka pocięta w kostkę nieco inaczej wygląda ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kurczaka z pieczarkamiPierś kurczaka z pieczarkami

To danie łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu serowego, a całość dopełniają grzyby. Przygotuj pierś z kurczaka z pieczarkami – nie zajmie Ci to wiele czasu, a efekt będzie naprawdę wspaniały. Potrawę możesz podać na niemal każdą okazję – sprawdzi się jako poczęstunek dla gości oraz składnik codziennego obiadu. Równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków. Zacznij przygotowania: oczyść i osusz mięso, a następnie pokrój je na filety. Dopraw przyprawami: majerankiem, granulowanym czosnkiem oraz pieprzem, i smaż na rozgrzanej patelni z pieczarkami. Teraz czas na sery: gorgonzolę i ementaler zetrzyj na tarce i podgrzewaj na patelni razem z mięsem. Smaż do momentu ich stopienia. Całość polej śmietaną i dodaj sos sałatkowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i duś jeszcze przez kilka minut. Jako zwieńczenie przygotowań przypraw potrawę posiekaną bazylią oraz innymi ziołami. Serwuj z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Przygotuj tę pyszną pierś z kurczaka na najbliższą okazję.