Dania duszone

184 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (184)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"

1680

łatwe

45 min.
Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa będzie dobrym wybore...
Kartacze

303

trudne

60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Duszony kurczak z warzywami

203

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym

155

łatwe

45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Piersi z kurczaka ze szpinakiem

82

łatwe

45 min.
Piersi z kurczaka są najbardziej delikatną i bardzo lubianą częścią kurczaka, stąd też są one bar...
Holiszki

352

średnie

90 min.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

99

łatwe

30 min.
Delikatne polędwiczki otulone aksamitnym sosem pieczarkowym na pewno podbiją Wasze serca. Jeśli c...
Kociołek z kurczakiem

79

łatwe

45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

115

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Bitki z karkówki z cebulą - VIDEO

104

łatwe

60 min.
Czas na kulinarną podróż do rodzinnego domu! Bitki z karkówki – wprost z kuchni mamy pojawią się...
Zrazy schabowe duszone w cebulce

94

łatwe

30 min.
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Je...
Gulasz węgierski

87

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

77

łatwe

60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Bogracz

107

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Roladki wieprzowe

103

łatwe

60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

44

łatwe

30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Pieczona szynka w sosie cebulowym

72

łatwe

90 min.
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cie...
Eskalopki zapiekane z mozzarellą

28

łatwe

30 min.
Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intens...
Bogracz z kluseczkami

89

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

55

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Pieczony udziec z indyka z sosem

77

łatwe

60 min.
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą d...
Klasyczna fasolka po bretońsku

86

łatwe

45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Pasztet domowy

84

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bitki wieprzowe z chrzanem

101

łatwe

45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną

36

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Włoski gulasz Peposo

61

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

46

łatwe

60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym

41

łatwe

60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami

42

łatwe

30 min.
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą m...
Pasztet domowy z indyka

43

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania duszoneDania duszone

Proces duszenia mięsa polega na jego długim gotowaniu w dużym naczyniu z pokrywką, koniecznie w niewielkiej ilości płynu. Dzięki temu mięso staje się idealnie miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a ponadto wydobywające się z niego soki wraz z przyprawami tworzą wyrazisty i aromatyczny mięsny sos. Czasu duszenia podanego w przepisach nie należy ani nadmiernie skracać, ani też wydłużać. Mogłoby to spowodować z jednej strony, że mięso będzie lekko surowe, z drugiej, że rozgotuje się. Warto pamiętać, że najkrócej dusi się mięso drobiowe oraz mielone, najdłużej zaś wołowinę, choć zależy to oczywiście także od stopnia rozdrobnienia kawałków. Czasem przed przystąpieniem do duszenia mięso należy wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zyskuje ono ciemniejszą i bardziej chrupiącą skórkę. W przypadku duszenia większych kawałków mięsa, ważne jest, by je uprzednio odpowiednio długo marynować. Najlepiej natrzeć je aromatycznymi przyprawami i pozostawić owinięte folią aluminiową na noc w lodówce. Mięsa dusi się z rozmaitymi dodatkami oraz w różnej postaci. Pocięte na plastry i wypełnione farszem to tzw. zrazy, które w niektórych regionach nazywane bywają roladami. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na zawijane zrazy wołowe lub z karkówki. Równie popularne są bitki, czyli cienko rozbite kawałki wołowiny lub wieprzowiny, najpierw podsmażane, a później duszone, jak w przepisie na bitki z karkówki z dodatkiem cebuli. Duszenie ponadto jest powszechną metodą przygotowywania gulaszów, rozmaitych pieczeni, a także mięsa, z którego robi się pasztety oraz farsze. Spróbuj np. faszerowanych piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Dania wykonane tym sposobem to jednak nie tylko wyłącznie potrawy mięsne, równie dobrze smakują także duszone warzywa. Skorzystaj z przepisu na wegetariańską fasolkę po meksykańsku. Duszenie to jeden ze sprawdzonych sposobów przyrządzania wykwintnych dań głównych. Wybierz tylko odpowiedni przepis i zrób pyszną potrawę na najbliższą wyjątkową okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.