Dania duszone

185 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (185)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
ratingratingratingratingrating

1725

difficulty

łatwe

45 min.
Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa będzie dobrym wybore...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

327

difficulty

trudne

60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Duszony kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

212

difficulty

łatwe

30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

164

difficulty

łatwe

45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

88

difficulty

łatwe

45 min.
Piersi z kurczaka są najbardziej delikatną i bardzo lubianą częścią kurczaka, stąd też są one bar...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

356

difficulty

średnie

90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

113

difficulty

łatwe

30 min.
Delikatne polędwiczki otulone aksamitnym sosem pieczarkowym na pewno podbiją Wasze serca. Jeśli c...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

82

difficulty

łatwe

45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą
ratingratingratingratingrating

122

difficulty

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Bitki z karkówki z cebulą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

116

difficulty

łatwe

60 min.
Czas na kulinarną podróż do rodzinnego domu! Bitki z karkówki – wprost z kuchni mamy pojawią się...
Zrazy schabowe duszone w cebulce
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

30 min.
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Je...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

101

difficulty

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
ratingratingratingratingrating

79

difficulty

łatwe

60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

110

difficulty

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

104

difficulty

łatwe

60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Pieczona szynka w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

78

difficulty

łatwe

90 min.
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cie...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

30

difficulty

łatwe

30 min.
Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intens...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

99

difficulty

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

78

difficulty

łatwe

60 min.
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą d...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

90

difficulty

łatwe

45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

87

difficulty

średnie

90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

105

difficulty

łatwe

45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

45

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

64

difficulty

łatwe

90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

55

difficulty

łatwe

60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

30 min.
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą m...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

44

difficulty

łatwe

90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania duszoneDania duszone

Proces duszenia mięsa polega na jego długim gotowaniu w dużym naczyniu z pokrywką, koniecznie w niewielkiej ilości płynu. Dzięki temu mięso staje się idealnie miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a ponadto wydobywające się z niego soki wraz z przyprawami tworzą wyrazisty i aromatyczny mięsny sos. Czasu duszenia podanego w przepisach nie należy ani nadmiernie skracać, ani też wydłużać. Mogłoby to spowodować z jednej strony, że mięso będzie lekko surowe, z drugiej, że rozgotuje się. Warto pamiętać, że najkrócej dusi się mięso drobiowe oraz mielone, najdłużej zaś wołowinę, choć zależy to oczywiście także od stopnia rozdrobnienia kawałków. Czasem przed przystąpieniem do duszenia mięso należy wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zyskuje ono ciemniejszą i bardziej chrupiącą skórkę. W przypadku duszenia większych kawałków mięsa, ważne jest, by je uprzednio odpowiednio długo marynować. Najlepiej natrzeć je aromatycznymi przyprawami i pozostawić owinięte folią aluminiową na noc w lodówce. Mięsa dusi się z rozmaitymi dodatkami oraz w różnej postaci. Pocięte na plastry i wypełnione farszem to tzw. zrazy, które w niektórych regionach nazywane bywają roladami. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na zawijane zrazy wołowe lub z karkówki. Równie popularne są bitki, czyli cienko rozbite kawałki wołowiny lub wieprzowiny, najpierw podsmażane, a później duszone, jak w przepisie na bitki z karkówki z dodatkiem cebuli. Duszenie ponadto jest powszechną metodą przygotowywania gulaszów, rozmaitych pieczeni, a także mięsa, z którego robi się pasztety oraz farsze. Spróbuj np. faszerowanych piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Dania wykonane tym sposobem to jednak nie tylko wyłącznie potrawy mięsne, równie dobrze smakują także duszone warzywa. Skorzystaj z przepisu na wegetariańską fasolkę po meksykańsku. Duszenie to jeden ze sprawdzonych sposobów przyrządzania wykwintnych dań głównych. Wybierz tylko odpowiedni przepis i zrób pyszną potrawę na najbliższą wyjątkową okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.