Dania duszone | Przepisy.pl pixel

Dania duszone

174 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (174)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
ratingratingratingratingrating

2383

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz szybkiego i łatwego przepisu na smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa będzie dobrym wybore...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

394

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z n...
Duszony kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

268

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

341

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

123

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Piersi z kurczaka są najbardziej delikatną i bardzo lubianą częścią kurczaka, stąd też są one bar...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

409

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne polędwiczki otulone aksamitnym sosem pieczarkowym na pewno podbiją serca wszystkich zeb...
Kociołek z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak gotowany z ziemniakami i warzywami w niewielkiej ilości wody, to nie tylko smaczne i poży...
Bitki z karkówki z cebulą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czas na kulinarną podróż do rodzinnego domu! Bitki z karkówki – wprost z kuchni mamy pojawią się...
Zrazy schabowe duszone w cebulce
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Je...
Gulasz węgierski
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowani...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Roladki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyśmienite roladki z polędwiczki wieprzowej z doskonałym farszem to propozycja wykwintnego oraz p...
Pieczona szynka w sosie cebulowym
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cie...
Eskalopki zapiekane z mozzarellą
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Eskalopki zapiekane z mozzarellą to doskonała propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubią intens...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotow...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą d...
Pasztet domowy
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słonin...
Bitki wieprzowe z chrzanem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny obiad dla całej rodziny lub wykwintną kolację na spo...
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno ja...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub eleg...
Włoski gulasz Peposo
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz Peposo to danie pochodzące z Toskanii, a dokładnie z miasteczka Impruneta niedaleko Floren...
Bitki wieprzowe z sosem pomidorowym
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli twoja rodzina uwielbia mięso w połączeniu z aromatycznym sosem, a jeszcze nigdy nie przyrzą...
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą m...
Pasztet domowy z indyka
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czasami warto poświęcić trochę czasu, by upiec domowy pasztet – jest dużo smaczniejszy od tego ku...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania duszoneDania duszone

Proces duszenia mięsa polega na jego długim gotowaniu w dużym naczyniu z pokrywką, koniecznie w niewielkiej ilości płynu. Dzięki temu mięso staje się idealnie miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a ponadto wydobywające się z niego soki wraz z przyprawami tworzą wyrazisty i aromatyczny mięsny sos. Czasu duszenia podanego w przepisach nie należy ani nadmiernie skracać, ani też wydłużać. Mogłoby to spowodować z jednej strony, że mięso będzie lekko surowe, z drugiej, że rozgotuje się. Warto pamiętać, że najkrócej dusi się mięso drobiowe oraz mielone, najdłużej zaś wołowinę, choć zależy to oczywiście także od stopnia rozdrobnienia kawałków. Czasem przed przystąpieniem do duszenia mięso należy wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zyskuje ono ciemniejszą i bardziej chrupiącą skórkę. W przypadku duszenia większych kawałków mięsa, ważne jest, by je uprzednio odpowiednio długo marynować. Najlepiej natrzeć je aromatycznymi przyprawami i pozostawić owinięte folią aluminiową na noc w lodówce. Mięsa dusi się z rozmaitymi dodatkami oraz w różnej postaci. Pocięte na plastry i wypełnione farszem to tzw. zrazy, które w niektórych regionach nazywane bywają roladami. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na zawijane zrazy wołowe lub z karkówki. Równie popularne są bitki, czyli cienko rozbite kawałki wołowiny lub wieprzowiny, najpierw podsmażane, a później duszone, jak w przepisie na bitki z karkówki z dodatkiem cebuli. Duszenie ponadto jest powszechną metodą przygotowywania gulaszów, rozmaitych pieczeni, a także mięsa, z którego robi się pasztety oraz farsze. Spróbuj np. faszerowanych piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Dania wykonane tym sposobem to jednak nie tylko wyłącznie potrawy mięsne, równie dobrze smakują także duszone warzywa. Skorzystaj z przepisu na wegetariańską fasolkę po meksykańsku. Duszenie to jeden ze sprawdzonych sposobów przyrządzania wykwintnych dań głównych. Wybierz tylko odpowiedni przepis i zrób pyszną potrawę na najbliższą wyjątkową okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.