Dania duszone
180 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejDania duszone
Proces duszenia mięsa polega na jego długim gotowaniu w dużym naczyniu z pokrywką, koniecznie w niewielkiej ilości płynu. Dzięki temu mięso staje się idealnie miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a ponadto wydobywające się z niego soki wraz z przyprawami tworzą wyrazisty i aromatyczny mięsny sos. Czasu duszenia podanego w przepisach nie należy ani nadmiernie skracać, ani też wydłużać. Mogłoby to spowodować z jednej strony, że mięso będzie lekko surowe, z drugiej, że rozgotuje się. Warto pamiętać, że najkrócej dusi się mięso drobiowe oraz mielone, najdłużej zaś wołowinę, choć zależy to oczywiście także od stopnia rozdrobnienia kawałków. Czasem przed przystąpieniem do duszenia mięso należy wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zyskuje ono ciemniejszą i bardziej chrupiącą skórkę. W przypadku duszenia większych kawałków mięsa, ważne jest, by je uprzednio odpowiednio długo marynować. Najlepiej natrzeć je aromatycznymi przyprawami i pozostawić owinięte folią aluminiową na noc w lodówce. Mięsa dusi się z rozmaitymi dodatkami oraz w różnej postaci. Pocięte na plastry i wypełnione farszem to tzw. zrazy, które w niektórych regionach nazywane bywają roladami. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na zawijane zrazy wołowe lub z karkówki. Równie popularne są bitki, czyli cienko rozbite kawałki wołowiny lub wieprzowiny, najpierw podsmażane, a później duszone, jak w przepisie na bitki z karkówki z dodatkiem cebuli. Duszenie ponadto jest powszechną metodą przygotowywania gulaszów, rozmaitych pieczeni, a także mięsa, z którego robi się pasztety oraz farsze. Spróbuj np. faszerowanych piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami. Dania wykonane tym sposobem to jednak nie tylko wyłącznie potrawy mięsne, równie dobrze smakują także duszone warzywa. Skorzystaj z przepisu na wegetariańską fasolkę po meksykańsku. Duszenie to jeden ze sprawdzonych sposobów przyrządzania wykwintnych dań głównych. Wybierz tylko odpowiedni przepis i zrób pyszną potrawę na najbliższą wyjątkową okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.