Sałatka na upalne dni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na upalne dni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, oliwą oraz sokiem malinowym.

Krok 2

Truskawki pokrój w plastry. Arbuza pokrój w mniejsze kawałki, a następnie również w plastry. Maliny pozostaw w całości.

Krok 3

W dużej misce delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem – owoce, krewetki, liście rukoli oraz mięty.

Krok 4

Wymieszaną sałatkę rozłóż na talerze lub do salaterki. Polej przygotowanym sosem i posyp pieprzem. Sałatkę najlepiej podawaj schłodzoną.

4

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Takie sałatki to ja mogę jeść codziennie. Krewetki, do tego owoce. Nie ma lepszego połączenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Życzymy smacznego ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 16.07.2016

    owszem, owszem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gościńska

    Ewa Gościńska , 16.07.2016

    ..dam się skusić!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na upalne dni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka na upalne dniSałatka na upalne dni

Znakomitym daniem na letnią kolację lub drugie śniadanie jest szybka w przygotowaniu, nowoczesna sałatka z soczystych sezonowych owoców oraz krewetek. Ze słodyczą arbuza i malin świetnie kontrastują wyraziste liście rukoli. Aby przyrządzić tę sałatkę, na początek odszypułkuj i pokrój w plastry garść truskawek. Arbuza podziel na mniejsze kawałki, natomiast maliny pozostaw w całości. Owoce umieść w dużej salaterce i wymieszaj je z rukolą, listkami mięty, a także ugotowanymi wcześniej krewetkami. Nałóż sałatkę na talerze lub do miseczek i każdą porcję polej owocowo-ziołowym dressingiem. Przygotujesz go, łącząc błyskawiczny włoski sos sałatkowy z wodą, oliwą oraz sokiem malinowym. Sałatkę najlepiej serwować schłodzoną, a przed samym podaniem posypać ją szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu i udekorować miętą. Jako dodatek do tego dania doskonale sprawdzi się chrupiąca grzanka z bagietki. Sprawdź, jak smakuje sałatka na upalne dni z naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.