Dania i potrawy z arbuza | Przepisy.pl pixel

Przepisy z arbuzem

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - ArbuzArbuz

Obok arbuza nie można przejść obojętnie. Nie chodzi wyłącznie o duży rozmiar i charakterystyczną, dwukolorową skórkę, na której widać ciemny i jasny odcień zielonego. Choć miąższ arbuza składa się w około 90% z wody, nie brakuje mu fantastycznego smaku, który doceniany jest nie tylko w największe upały. Pięknie wygląda na talerzach i potrafi zamienić zwykły deser lub podwieczorek w egzotyczną ucztę. Z arbuzem łatwo będzie się zaprzyjaźnić.

Dla kogo?

Arbuz cechuje się słodkim, ale zarazem orzeźwiającym smakiem, więc powinni po niego sięgać wszyscy, którym letnie upały dają się we znaki. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na ugaszenie pragnienia. Arbuzowy koktajl stanie się przebojem, i to nie tylko wakacyjnym! Podawać arbuza można na różne sposoby, więc uwielbiają go kulinarni artyści, którym zależy na tym, by ich posiłki prezentowały się zjawiskowo.

Na jaką okazję?

Kawałki arbuza efektownie wyglądają w letnich, owocowych sałatkach. Najlepiej smakują na świeżym powietrzu, więc tym razem przenieście się do ogrodu lub na taras. Pamiętajcie o arbuzie podczas pikniku! Pokrojony na trójkątne kawałki nie potrzebuje już żadnych dodatków. Proste w obsłudze dania są kluczowe podczas biesiad w plenerze. Jeśli zależy Wam na smakołyku-niespodziance, połączcie arbuz z serem feta. Słodkie i słone smaki będą idealnie zrównoważone.

Czy wiesz, że?

Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i zaliczany jest do roślin dyniowatych. Spoglądając na jego kształt oraz rozmiar, można być pewnym rodzinnego podobieństwa.

Dla urozmaicenia:

Po zmiksowaniu soczystego miąższu arbuza polecamy umieścić go w niewielkich pojemniczkach w zamrażarce. To niezwykle prosty sposób na samodzielnie zrobienie domowego sorbetu. Dla wzbogacenia smaku do koktajlu przed schłodzeniem można dodać sok z cytryny lub pomarańczy.