Dania i potrawy z arbuza | Przepisy.pl pixel

Przepisy z arbuzem

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ArbuzArbuz

Obok arbuza nie można przejść obojętnie. Nie chodzi wyłącznie o duży rozmiar i charakterystyczną, dwukolorową skórkę, na której widać ciemny i jasny odcień zielonego. Choć miąższ arbuza składa się w około 90% z wody, nie brakuje mu fantastycznego smaku, który doceniany jest nie tylko w największe upały. Pięknie wygląda na talerzach i potrafi zamienić zwykły deser lub podwieczorek w egzotyczną ucztę. Z arbuzem łatwo będzie się zaprzyjaźnić.

Dla kogo?

Arbuz cechuje się słodkim, ale zarazem orzeźwiającym smakiem, więc powinni po niego sięgać wszyscy, którym letnie upały dają się we znaki. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na ugaszenie pragnienia. Arbuzowy koktajl stanie się przebojem, i to nie tylko wakacyjnym! Podawać arbuza można na różne sposoby, więc uwielbiają go kulinarni artyści, którym zależy na tym, by ich posiłki prezentowały się zjawiskowo.

Na jaką okazję?

Kawałki arbuza efektownie wyglądają w letnich, owocowych sałatkach. Najlepiej smakują na świeżym powietrzu, więc tym razem przenieście się do ogrodu lub na taras. Pamiętajcie o arbuzie podczas pikniku! Pokrojony na trójkątne kawałki nie potrzebuje już żadnych dodatków. Proste w obsłudze dania są kluczowe podczas biesiad w plenerze. Jeśli zależy Wam na smakołyku-niespodziance, połączcie arbuz z serem feta. Słodkie i słone smaki będą idealnie zrównoważone.

Czy wiesz, że?

Arbuz pochodzi z Afryki Południowej i zaliczany jest do roślin dyniowatych. Spoglądając na jego kształt oraz rozmiar, można być pewnym rodzinnego podobieństwa.

Dla urozmaicenia:

Po zmiksowaniu soczystego miąższu arbuza polecamy umieścić go w niewielkich pojemniczkach w zamrażarce. To niezwykle prosty sposób na samodzielnie zrobienie domowego sorbetu. Dla wzbogacenia smaku do koktajlu przed schłodzeniem można dodać sok z cytryny lub pomarańczy.