
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
4 łyżki
10 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Arbuza obierz, następnie pokrój w dużą kostkę starając się usunąć pestki. Kawałki arbuza ułóż na talerzu.

Krok 2
Ser feta pokrój w podobnej wielkości kawałki co arbuza i połóż je na arbuzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i olejem.

Krok 3
Polej sosem arbuza i ser. Następnie skrop sałatkę kremem balsamicznym.

Krok 4
Na końcu posyp całość pistacjami i listkami mięty. Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka arbuzowa z serem feta
W kuchni świetnie sprawdzają się kontrasty. Soczysty słodki arbuz zestawiony z wyrazistą słoną fetą jest jedną z takich kombinacji. Owoc obierz, pokrój w grubą kostkę, usuń z nich pestki za pomocą nożyka i przełóż na duży talerz. Odcedzoną fetę podziel na kawałki podobnej wielkości – ułatwisz sobie tę czynność, jeśli skropisz nóż niewielką ilością oliwy. Ser umieść na kawałkach arbuza. Sos sałatkowy połącz z wodą i olejem roślinnym, polewając nim składniki sałatki. Całość skrop dodatkowo octem balsamicznym, posyp liśćmi mięty, pistacjami lub pestkami dyni zarumienionymi na patelni. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed zaserwowaniem zostanie dobrze schłodzona. To danie przygotujesz również w nieco innej wersji — z połówkami czarnych oliwek, liśćmi rukoli i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Sałatkę zabierz ze sobą do pracy jako drugie śniadanie lub podawaj na kolację. Przekonaj się, jak proste jest przyrządzenie smacznej potrawy z naszym przepisem – wypróbuj go przy najbliższej okazji.



































