Sałatka arbuzowa z serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka arbuzowa z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

881 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

4 łyżki

10 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza obierz, następnie pokrój w dużą kostkę starając się usunąć pestki. Kawałki arbuza ułóż na talerzu.

Sałatka arbuzowa z serem feta  - Krok 1

Krok 2

Ser feta pokrój w podobnej wielkości kawałki co arbuza i połóż je na arbuzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i olejem.

Sałatka arbuzowa z serem feta  - Krok 2

Krok 3

Polej sosem arbuza i ser. Następnie skrop sałatkę kremem balsamicznym.

Sałatka arbuzowa z serem feta  - Krok 3

Krok 4

Na końcu posyp całość pistacjami i listkami mięty. Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

Sałatka arbuzowa z serem feta  - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Szaliński

    Krzysztof Szaliński , 20.07.2016

    połączone smaki rewelacja :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lis

    Urszula Lis , 20.07.2016

    Czegoś takiego nie znałam;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Bukaczewska

    Wiesława Bukaczewska , 24.06.2016

    Robiłam sałatkę i jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • I-Wona Be

    I-Wona Be , 03.06.2016

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ksiazek

    Anna Ksiazek , 03.06.2016

    Tym razem Ty zrobisz I-Wona Be :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • I-Wona Be

    I-Wona Be , 02.06.2016

    Byle by bez pestek Anna Ksiazek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Banaś

    Sylwia Banaś , 20.05.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Szlachetka

    Jolanta Szlachetka , 20.05.2016

    jadlam dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elisabeth Britten

    Elisabeth Britten , 04.05.2016

    Na upalne dni, mniam mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kozłowski

    Tomasz Kozłowski , 04.10.2015

    przepis na stałe wszedł do menu . .... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 26.08.2014

    Dobre arbuz ale nie lubię dac razem z serą feta,bo smaki duzo posolic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Wnęk

    Aleksander Wnęk , 22.08.2014

    najlepszy w tym przepisie to sos knor !!!!!!!uwielbiam!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Rudkowska

    Beata Rudkowska , 22.08.2014

    Sałatka arbuza trochę inaczej ! :D arbuz ,feta ,czarne oliwki , kilka listków mięty, sok z cytryny i olej. PYCHA !!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Rymarowicz

    Marta Rymarowicz , 22.08.2014

    NIENAWIDZĘ arbuzów... ale na to się skuszę :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka arbuzowa z serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka arbuzowa z serem feta Sałatka arbuzowa z serem feta

W kuchni świetnie sprawdzają się kontrasty. Soczysty słodki arbuz zestawiony z wyrazistą słoną fetą jest jedną z takich kombinacji. Owoc obierz, pokrój w grubą kostkę, usuń z nich pestki za pomocą nożyka i przełóż na duży talerz. Odcedzoną fetę podziel na kawałki podobnej wielkości – ułatwisz sobie tę czynność, jeśli skropisz nóż niewielką ilością oliwy. Ser umieść na kawałkach arbuza. Sos sałatkowy połącz z wodą i olejem roślinnym, polewając nim składniki sałatki. Całość skrop dodatkowo octem balsamicznym, posyp liśćmi mięty, pistacjami lub pestkami dyni zarumienionymi na patelni. Sałatka będzie smaczniejsza, jeśli przed zaserwowaniem zostanie dobrze schłodzona. To danie przygotujesz również w nieco innej wersji — z połówkami czarnych oliwek, liśćmi rukoli i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Sałatkę zabierz ze sobą do pracy jako drugie śniadanie lub podawaj na kolację. Przekonaj się, jak proste jest przyrządzenie smacznej potrawy z naszym przepisem – wypróbuj go przy najbliższej okazji.